L'increment del preu de la roba i el calçat torna a situar l'IPC a xifres positives

La variació anual se situa en el 0,1 per cent quan al juny era de cinc dècimes negatiu

L'increment del preu de la roba i el calçat torna a situar l'IPC a xifres positivesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’índex de preus de consum (IPC) anual va tornar a xifres positives al juliol després de la caiguda registrada en mesos anteriors. Amb l’increment i caiguda de preus del mes passat s’ha registrat en els darrers dotze mesos una pujada de l’IPC d’una dècima. En el que portem d’any, l’IPC s’ha reduït un 1,2% i la variació respecte al juliol del 2019 és d’un 0,2 negatiu.

El principal responsable de la pujada dels preus al juliol ha estat el sector vestit i calçat amb un augment d’onze punts i tres dècimes respecte al juny, i se situa en un percentatge positiu del 5,6% els darrers dotze mesos. Segons assenyalava ahir el departament d’Estadística, tot i que estem en plena campanya de rebaixes, aquestes no són tan fortes perquè dins de l’índex entren productes de nova col·lecció no rebaixats quan l’any anterior tots estaven en plenes rebaixes.

Dos grups han tingut un efecte moderador en l’IPC: hostaleria i restauració, amb una variació anual del 0,1%, gairebé un punt inferior a la del mes anterior, a causa d’una davallada en els preus dels serveis d’allotjament turístics. I Esbarjo, espectacles i cultura, amb un decreixement de cinc dècimes, se situa al 2,7% negatiu, a conseqüència de les promocions del material recreatiu i esportiu per l’exterior.

Quant a la inflació subjacent, la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, al juliol del 2020 la variació anual se situa al 0,7%, sis dècimes superior a l’IPC registrat al mateix mes. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el creixement menor en la variació anual dels productes frescos, que passa del 4,9% el mes passat al 4,3%. En el cas dels productes petroliers, tenen un decreixement menor, en passar del 14,4% negatiu al 13,6%.

Respecte als països veïns, la variació anual de l’IPC d’Espanya del juliol se situa al 0,6% negatiu i la de França al 0,8% positiu.

tracking