reportatge

#labrossanotornasola

La cura i adequació dels 21 refugis que hi ha emplaçats arreu del territori és una tasca que no es du a terme sola. Malgrat que els actes vandàlics són casos puntuals, els responsables dels espais públics treballen en la conscienciació de la població i dels turistes.

#labrossanotornasola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El paisatge i les muntanyes que envolten el país atreuen tan visitants com residents a anar-hi d’excursió i fins i tot en alguna ocasió aquests aprofiten per pernoctar en un dels 21 refugis que s’emplacen arreu de tot el territori. Malgrat que aquesta pràctica està molt extensa i suposadament la població està conscienciada que s’ha de cuidar del medi natural per garantir-ne l’estat en el qual es troba i la seva continuïtat, avui en dia encara hi ha gent que obvia la premissa i es dedica a embrutar i pintar els béns públics. “És cert que cada estiu ens trobem algun acte vandàlic i alguna destrossa als refugis, com per exemple grafitis, pintades o malmetre els utensilis que hi ha a la instal·lació. No obstant , són fets molt puntuals que no comporten una tendència a l’alça”, va explicar el responsable de refugis i camins, Albert Pla.

Tanmateix, després dels fets ocorreguts al refugi no guardat de Cabana Sorda, en el qual es va trencar el pany del lavabo i es van abocar grans quantitats de brossa que sumaven en el seu total més de 30 quilos, des del ministeri de Medi Ambient han pres mesures al respecte per evitar que aquesta mena de situacions no es generalitzin i vagin a més. “Denunciarem les destrosses constatades al refugi a la policia i ells efectuaran la investigació pertinent per saber si poden esbrinar qui ha estat”, va manifestar Pla. Aquesta es farà en aplicació de la Llei de Residus per abocament de brossa en territori expressament no autoritzats i podria arribar a suposar una sanció econòmica d’entre 3.000 i 15.000 euros. A més, per tal de prevenir futures bretolades, el ministeri ha sol·licitat al cos de Policia que realitzi inspeccions periòdiques en aquestes zones de muntanya.

En aquest sentit, el responsable va posar en relleu que estan realitzant una campanya a través de les xarxes socials. “Vam crear un compte de Facebook i d’Instagram per arribar a la ciutadania i evitar l’incivisme, ja que les noves tecnologies són el principal mitjà mitjançant el qual ens podem comunicar de forma efectiva”, va indicar. D’aquesta manera, va exposar que “estem utilitzant missatges concisos, com #labrossanotornasola i #loqueportesthoemportes”, amb els quals “volem donar a entendre que nosaltres no som un servei que es dediqui a baixar la brossa de la muntanya”. Al contrari, els responsables “portem equipaments als refugis i és cert que aprofitant que ens desplacem allí netegem, però la clau és que tots ens emportem el que portem a la muntanya”.

Tanmateix, Pla va comentar que l’acumulació de brossa als espais naturals, concretament als béns públics, està anant a la baixa en els últims anys. “Des de l’any 2017 estem observant com la població cada dia està més conscienciada i hi ha una reducció important de la quantitat d’escombraries que hem de retirar”, va explicar. Així, va apuntar que la temporada d’estiu està anant molt bé, ja que anualment la gent visita més els refugis i amb la situació que hem viscut amb la pandèmia el medi natural és una bona destinació.

tracking