Els alumnes s'han de fer el test per iniciar el curs

Salut i Educació volen ‘cribrar’ tot l’alumnat, professorat i personal dels centres d’ensenyament, fet que suposa unes 12.000 proves

Els alumnes s'han de fer el test per iniciar el cursFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministeris de Salut i Educació preveuen realitzar tests a tots els alumnes a partir de sis anys en la tornada a l’escola. A l’alumnat cal sumar-hi tot el personal dels centres, des dels docents fins als monitors de menjador. No obstant això, les proves no seran obligatòries. Però aquells alumnes o personal que no passin el test no podran formar part dels grups classe de convivència, i caldrà que en tot moment portin la mascareta posada i guardin les distàncies de seguretat amb la resta de companys o amb el professorat del centre. El procediment que se seguirà inclourà una prova TMA i un test serològic, i implicarà que unes 12.000 persones passin pels stop labs per tal de fer-se-les. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que “s’està treballant en la ubicació de dos nous stop labs, a banda del que ja hi ha a la caserna de bombers de Santa Coloma”.

Pel que fa a l’organització, les proves es començaran a fer a partir del 31 d’agost, per la qual cosa les persones que siguin citades en aquella data caldrà que estiguin fins a cinc dies abans al Principat, ja que tal com va dir el ministre “per al test, perquè sigui efectiu, han d’haver passat uns cinc dies des del possible contacte”. A més a més, tal com va explicar la ministra Vilarrubla, els alumnes rebran una carta del ministeri en què es definirà, per ordre alfabètic, quan hauran d’anar a passar les proves. Martínez Benazet va afirmar que “amb totes aquestes proves tindrem una foto de com està el país en la tornada de vacances”. Sobre la possibilitat que hi hagués algun alumne amb símptomes, Martínez Benazet va manifestar que “se l’aïllarà, i a la seva classe, fins que hagin tingut dues proves TMA negatives. Ara, però, aquest procés ja només és de cinc dies”.

Funcionament

La tornada a l’escola es manté per al 9 de setembre. No obstant això, la ministra Vilarrubla va indicar que “es farà esglaonada. El dia 9 començarà maternal i primària, i el 14 la resta”. Pel que fa al funcionament de les escoles, tal com va avançar el Diari, els grups classe seran la nova unitat de convivència. A més a més, es crearà una segona unitat per a aquells alumnes que utilitzen el transport escolar. Sobre això, la ministra Vilarrubla va dir que “hem de tenir en compte que l’alumne que agafa un autobús per anar a l’escola, sempre agafa el mateix, no canvia mai”. Amb relació al pati i al menjador escolar, es continuaran respectant els grups de convivència de les aules, i en cas d’estar en contacte amb altres grups caldrà mantenir la distància de seguretat i dur la mascareta. El mateix procediment se seguirà en els canvis de classe dels alumnes. No obstant això, Vilarrubla va dir que “intentarem que qui es mogui siguin els professors. Però en cas de les aules de música o laboratoris, seguint els protocols de seguretat, no hi haurà cap problema perquè hi passin tots els alumnes”.

Un altre dels punts que es van abordar a la roda de premsa va ser els extraescolars i l’esquí escolar. En aquest sentit, el ministre Benazet va afirmar que “no hi ha d’haver cap problema per tal de portar-les a terme; durant tot l’estiu hem vist que es feien colònies i esports d’estiu sense que hi hagués cap contagi”. Sobre l’esquí escolar, la titular d’Educació va dir que “la voluntat és fer-lo. I si seguim en la situació actual no hi haurà cap problema, perquè, a més a més, en els més petits és el grup classe i per nivells hi ha maneres de poder-ho fer”.

MESURES

1. Cinc dies

Els docents hauran de ser aquí el 26

Per tal que les proves TMA siguin realment efectives el personal docent que les ha de passar a partir del 31 d’agost caldrà que estigui al país ja el 26 del mateix mes.

2. Dos de nous

Hi haurà 3 ‘stop labs’ per a proves

A banda del que hi ha a la caserna de bombers de Santa Coloma, se n’habilitarà dos més. Tots tres tindran un horari d’obertura de 12 hores.

3. Doble control

Es realitzarà TMA i test serològic

A tot el personal dels centres i als alumnes se’ls realitzaran tant la prova TMA com el test serològic per comprovar si tenen anticossos i si han passat la malaltia durant l’estiu.

4. Classe

S’amplia el grup de convivència a l’aula

Es passa dels grups d’entre 10 i 15 nens a tot el grup classe com a convivència; per als canvis d’aula caldrà portar la mascareta en tot moment.

5. Dues dates

L’inici de curs serà esglaonat

La data d’inici de curs es manté en el 9 de setembre. Però en aquesta data es preveu la tornada de maternal i primària, mentre que la de la resta s’espera per al 14 del mateix més.

6. Cinc dies

S’aïllarà la classe si hi ha símptomes

Si algun dels alumnes d’una aula presenta símptomes s’aïllarà tota la classe durant cinc dies, en els quals se’ls faran dues proves TMA.

tracking