Pandèmia mundial

Un Nobel per a la brigada

La iniciativa de l’entitat francesa Cuba Linda perquè el comitè noruec atorgui el Premi Nobel de la Pau 2021 a la brigada mèdica Henry Reeve de Cuba va guanyant dia a dia adeptes. Es vol reconèixer la feina feta contra la pandèmia.

Un Nobel per a la brigadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja en són dues-centes. I de 26 països de tot el món. Es tracta de les associacions que demanen obertament que el Premi Nobel de la Pau del 2021 sigui atorgat a les brigades mèdiques cubanes que han ajudat a lluitar contra el coronavirus en diversos països del món. Aquest premi l’atorga des del 1901 el comitè Nobel noruec “a la persona que ha fet el millor treball o la major quantitat de contribucions per a la fraternitat entre les nacions, la supressió o reducció d’exèrcits, així com la participació i promoció de congressos de pau l’any immediatament anterior” a la seva entrega.

Les dues-centes associacions són les que han signat la iniciativa que l’associació francesa Cuba Linda va llançar a final d’abril. Recentment ha realitzat una actualització del nombre de grups de solidaritat, partits polítics i forces sindicals d’Europa, Amèrica Llatina i Àsia que han signat la crida a favor de reconèixer el contingent internacional de metges especialitzats en situacions de desastres i greus epidèmies Henry Reeve, creat pel govern cubà l’any 2005. També hi han donat suport intel·lectuals, parlamentaris, periodistes, autoritats locals i ciutadans. França, Hondures, Espanya, Hongria, Itàlia, Suïssa, el Brasil i la República Dominicana són els països amb més organitzacions, en una relació que inclou una vintena de coordinadores, les quals aglutinen desenes d’associacions. Completen la llista de països representats a la plataforma Alemanya, l’Argentina, Bèlgica, el Canadà, Xile, Cuba, Dinamarca, el Líban, Eslovàquia, Grècia, Irlanda, Mèxic, Perú, Portugal, el Regne Unit, Romania, Rússia i Tunísia.

De moment cap entitat andorrana s’ha animat a demanar el Premi Nobel de la Pau per als sanitaris caribenys. A Andorra van arribar al març 39 membres de la brigada sanitària cubana. Dotze metges: tres intensivistes, dos anestesistes, sis internistes i un hematòleg. I vint-i-set infermers: catorze internistes, tres anestesistes, un d’emergències, un de logística i vuit generalistes. Tots ja han tornat a Cuba, menys dos que van desertar quan es trobaven al Principat.

tracking