PANDÈMIA MUNDIAL

Govern prohibeix fumar si es camina pel carrer

El ministre diu que no es pot anar caminant i amb la mascareta abaixada encara que sigui per consumir tabac

Turistes per l'avinguda MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fumar al carrer està prohibit. Així ho va dir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va afirmar que no es pot fumar mentre es va caminant amb la mascareta abaixada, i va afegir que “alguns no la utilitzen correctament i hem de tenir en compte que anar fumant pel car­rer és perillós. Qui vulgui fumar que s’aturi i guardi la distància de seguretat amb la resta de persones. No hem de permetre aquestes actituds”.

Benazet es va mostrar molt crític amb les persones que no fan servir bé les mascaretes i també amb el mal ús que alguns residents estarien fent de l’stop lab. Sobre això, el titular de Salut va dir que “no pot ser que hi hagi persones que demanin hora cada setmana després de sortir a passar el cap de setmana a fora. Aquesta no és la funció de l’stop lab, sinó que és per a aquelles persones que hagin pogut estar en contacte amb algun cas. Hem de ser responsables quan sortim”.

Una nova mort

D’altra banda, una de les primeres persones que van ser ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell contagiades de Covid-19 va morir ahir, segons va informar Martínez Benazet en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Amb la defunció de l’home el total de persones que no han pogut superar la pandèmia del coronavirus al Principat és de 53.

No obstant això, cal destacar que el difunt havia pogut superar la infecció per la Covid-19 i les seves proves eren negatives des de feia setmanes. Malgrat tot, el que li va acabar causant la mort van ser algunes de les patologies prèvies que ja tenia i les seqüeles derivades tant del coronavirus com dels tractaments. “Va estar un temps a l’UCI, intubat i amb ventilació mecànica”, va comentar el ministre amb relació a alguns dels tractaments que havia rebut durant els moments en què el virus va tenir més afectació en ell. El titular de la cartera de Salut també va indicar que era el pacient de Covid-19 que més temps feia que estava ingressat a l’hospital, tot i que durant les darreres setmanes el que feia que es mantingués intern eren les altres patologies que presentava, algunes incrementades a causa de les conseqüències que li havia provocat el coronavirus.

Martínez Benazet també va fer un repàs de la situació epidemiològica i de contagis al país i va notificar un total de catorze nous casos des de l’anterior balanç. Així doncs, el total de persones contagiades a Andorra per la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia mundial s’eleva a 977, 122 de les quals han estat detectades des del juliol. Pel que fa al nombre de persones que es consideren contagis actius, la xifra se situa en 70. Sobre aquests, el ministre de Salut va indicar que “són casos lleus i molts són asimptomàtics. A més a més, no n’hi ha cap que estigui ingressat a l’hospital”. Finalment, cal destacar que un total de 855 persones han superat ja la malaltia des de l’inici de la crisi sanitària al març.

Una altra de les accions que està portant a terme el Govern són els cribratges. Sobre els mateixos, Benazet va indicar que actualment s’estaven fent un total de 350 proves TMA al dia, però que amb la previsió que en puguin fer falta més per la tornada de vacances, la capacitat de diagnòstic s’elevaria fins a les 1.000 proves diàries. Sobre els propers processos, el ministre va explicar que avui mateix es faran proves a tot el personal de la CASS i que també es repetiran tests a la residència on un membre del personal de la neteja va donar positiu. Pel que fa als altres centres sociosanitaris, se seguirà amb la política d’una prova mensual i el següent test es realitzarà en uns deu dies.

El titular de Salut va afegir, sobre els cribratges, que s’havien fet un total de 300 proves a personal de l’hostaleria i que totes havien donat negatiu. Igualment, va afirmar que “estem treballant amb l’Acoda per tal de poder fer proves al sector de la construcció. La intenció és poder fer una mostra prou àmplia i que sigui l’associació que ens faciliti les llistes per poder-ho fer de la manera més ordenada possible. I la voluntat és ampliar-ho a altres sectors”. Pel que fa a la presó, Martínez Benazet va confirmar que els tests es realitzarien la setmana vinent. El ministre va recordar que “a Andorra tenim una gran capacitat de diagnòstic i malgrat tot estem en 0,5 en la taxa de contagi”, i va afegir que “en casos per 100.000 habitants en tenim 31, i molts països imposen restriccions per sobre de 15, però hem de recordar que les proves TMA són quatre vegades més sensibles que no pas les PCR”.

Finalment, Martínez Benazet va dir que “l’objectiu que tenim marcat és que no s’hagi de tornar a confinar tot el país, i només haver d’aïllar les persones malaltes i els seus contactes”, i va afegir que “hem de mantenir el concepte de lluita col·lectiva i mantenir el distanciament, la higiene de mans i la mascareta. Això ens ha de servir per gestionar la situació. Si no emmalaltirem de les conseqüències socials i econòmiques”.

tracking