Thomas Ospital

“Quan tenia deu anys l'orgue em va canviar la vida”

L’organista professional Thomas Ospital, de trenta anys, tocarà avui al Festival Orgue&nd a l’església de Sant Esteve

“Quan tenia deu anys l'orgue em va canviar la vida”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Thomas Ospital és un organista referent en l’àmbit mundial tot i la seva curta edat. Nascut al país basc francès, Ospital interpretarà avui el concert Viatge en el món de l’orgue amb peces de Bach, Mozart i Duruflé, fortament inspirat en música barroca de França i Alemanya.

Com li va néixer la passió per l’orgue?

El meu pare cantava al cor d’una petita església de la regió. Jo l’acompanyava i quan estava allà no podia estar-me quiet, jo era molt mogut abans. Un dia em van enviar a l’orgue perquè parés de molestar. Vaig tocar les tecles i en aquell moment sabia que havia trobat la meva vocació. Em va canviar la vida a l’instant.

Com ha escollit el repertori per al concert d’avui?

Bé, no ha estat una feina fàcil. Sempre toco amb un orgue diferent, cadascun té les seves característiques i en aquest orgue tenia clar que havia de tocar diverses peces de Duruflé, ja que funcionen molt bé.

L’any 2016 va ser nomenat organista titular de l’església de Saint-Estauche de París. Com li va repercutir?

Per a mi significa un honor absolut, ja que és l’orgue més important de França. Hi ha moltes tradicions antigues i era un ambient molt particular i nou.

A part d’organista, també és professor d’harmonia al Conservatori nacional superior de música de París. Com compagina les dues feines?

M’agrada molt ensenyar a alumnes. Només treballo dos dies a la setmana, però s’aconsegueix amb organització i passió.

Què és el que més i el que menys li agrada de ser músic?

El que més m’ agrada és l’equilibri mental entre els dos mons. I el que menys sens dubte són tants viatges (riu), no m’agraden gens i trobo que és perdre el temps.

A quina meta li agradaria arribar en el futur?

La meva única meta és continuar així. Vull seguir aprenent cada dia més i poder seguir considerant-me un afortunat, ja que puc viure a base de fer el que m’agrada, que és la música, i l’orgue, és clar (riu).

És el seu primer cop tocant a Andorra. Té alguna sorpresa preparada per al públic que vindrà a escoltar-lo?

Sí! estic molt content de poder formar part del Festival internacional Orgue&nd. Les peces que inclouré al concert venen carregades de sorpreses i improvisacions per fer de la nit una autèntica experiència inoblidable.

tracking