La biomassa pot ser clau per tal de preservar l'espai natural

Segons un estudi realitzat pel CENMA al voltant de prats i pastures del país

La biomassa pot ser clau per tal de preservar l'espai naturalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un estudi sobre els prats i les pastures d’Andorra, realitzat pel Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra i pel departament d’Agricultura del Govern, conclou que “cada cop és més important fer un bon ús de la biomassa disponible per limitar les pèrdues, evitar la sobrepastura i preservar les espècies vegetals i la seva capacitat de rebrot”. Aquestes conclusions s’emmarquen en l’estudi realitzat i abordant les possibles conseqüències que pugui tenir els efectes del canvi climàtic en les pastures.

El mateix document ressalta que “és difícil tenir una idea clara dels efectes que aquest canvi climàtic tindrà” a la vegetació dels prats i pastures de muntanya. No obstant això, l’estudi del CENMA creu que “es veurà afectada la producció i la qualitat farratgera”. I afegeix que “actualment ja s’observa una prolongació de la temporada de creixement, però l’augment de la intensitat de les sequeres a l’estiu es creu que provocarà pèrdues a la producció”.

Davant d’aquesta problemàtica, l’estudi del CENMA presenta tres grans aspectes en els quals s’haurien de cercar les solucions per tal de mitigar l’impacte del canvi climàtic. Concretament parlen de millorar l’aprofitament dels farratges, saber amb certesa el nombre de caps de bestiar que hi ha a la muntanya i la seva tipologia i tenir clara l’activitat mitjançant calendaris pastorals.

No obstant això, els efectes del canvi climàtic poden anar més enllà i els períodes més secs de l’estiu agreugen el risc d’incendis forestals, a causa de les variacions que provocarà en els ecosistemes en general i en el de muntanya de manera particular.

tracking