Inhabilitats els germans Cierco i Miquel per irregularitats a BPA

L'Autoritat Financera Andorrana imposa una multa de 224.000 euros a cada implicat

El sistema financer ha perdut un 10% d'assalariats des de la crisi BPAARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Autoritat Financera Andorrana (AFA) ha imposat una sanció d'inhabilitació definitiva per exercir càrrecs d'administració o de direcció general en el sistema financer andorrà a Higini i Ramon Cierco i a Joan Pau Miquel per les irregularitats que considera van cometre com a responsables de BPA. L'organisme multa amb 224.000 euros a cada implicat perincomplir la normativa disciplinària del sistema financer.

L'AFA considera que els germans Cierco, socis majoritaris de BPA, i Joan Pau Miquel, exconseller delegat de l'entitat, van cometre dues infraccions tipificades com molt greus en laLlei de regulació del règim disciplinari del sistema financer per les quals els imposa la inhabilitació definitiva per exercir càrrecs i una multa de 75.000 euros per cada infracció. L'organisme de supervisió financer els sanciona també per cometre dues infraccions greus contra la mateixa normativa que comporten dues multes de 37.000 euros per a cadascú d'ells. Els comportaments dels directius de BPA porta l'AFA a dictar dues sancions de comminació i multa de 900.000 euros per a l'entitat pels mateixos incompliments qualificats com molt greu de la legislació disciplinària del sistema financer i de dues amonestacions i multes de 450.000 euros per infraccions greus a la mateixa normativa.

La primera infracció molt greu sancionada amb la inhabilitació definitiva està fixada en l'article 15.c de la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer que fa referència a incomplir "l'exercici d'activitats econòmiques que no siguin pròpies del sistema financer, o que siguin alienes al seu objecte social, tret de les autoritzades legalment". La segona infracció molt greu està recollida en l'article 15.f que assenyala "la negativa a facilitar informació a l'Institut Nacional Andorrà de Finances o la falta de veracitat en la informació facilitada que impedeixi exercir adequadament la supervisió i conèixer determinats aspectes de la situació real de l'entitat o del grup que aquesta encapçala".

Les dues sancions greus que atribueix l'AFA als germans Cierco i a Joan Pau Miquel es contemplen en els articles 16.i, que detalla "el fet de deixar de complir les normes relatives a la protecció de l'inversor d'acord amb la legislació vigent" i en el 16.j que es refereix a "l'excusa o la resistència a facilitar informació a l'INAF, directament o mitjançant els auditors externs, que impedeixen conèixer determinats aspectes de les situacions organitzativa, econòmica i patrimonial de l'entitat o del grup que aquesta encapçala".

Vint anys

La resolució de l'AFA inclou dues sancions d'inhabilitació durant 20 anys per a Santiago de Rosselló i Ricard Climent per exercir càrrecs amb dues multes de 60.000 euros per incomplir el règim disciplinari del sistema financer amb infraccions molt greus, i altres dues sancions de 30.000 euros pels incompliments tipificats com greus. Per les mateixes infraccions es sanciona altres dos membres del consell d'administració de BPA, Bonaventura Riberaygua i Frederic Borràs, amb multes de 40.000 euros i 10 anys de suspensió per exercir càrrecs en el sistema financer.

tracking