PANDÈMIA MUNDIAL

Cinc positius per coronavirus pel brot juvenil de Canillo

Una patinadora resident i quatre joves contrauen el virus en les ‘festes paral·leles’ de fa dues setmanes a la parròquia

Cinc positius per coronavirus pel brot juvenil de CanilloL. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc joves de Canillo, la majoria d’ells menors d’edat, han donat positiu per coronavirus en un brot del qual el ministeri de Salut segueix rastrejant el cercle de contactes per evitar una major propagació del virus. Segons les tesis amb les quals treballa el departament que dirigeix Joan Martínez Benazet, l’origen d’aquest brot seria importat de l’estranger però el seu contagi s’hauria estès a les festes paral·leles de la parròquia que van tenir lloc fa dues setmanes. Així doncs, segons ha pogut saber el Diari, el nexe d’unió amb l’stage del Palau de Gel que va aïllar temporalment una vintena d’esportistes estrangers ve motivat perquè un dels infectats és una patinadora resident que participava en el campus.

En aquest sentit, ahir ja a primera hora del matí el Palau de Gel va emetre un comunicat per negar que el brot s’hagués iniciat a les seves instal·lacions i van reivindicar el compliment de les mesures de seguretat dins del recinte. “Els esportistes participants a les estades, com és legítim, realitzen altres activitats fora del Palau i estan en contacte amb altres persones que no participen als estatges”, va subratllar el text. Així mateix, fonts del Palau de Gel van detallar que la persona infectada pertanyia a l’anterior torn –va finalitzar dissabte– i va assegurar que de la vintena d’esportistes –la gran majoria de nacionalitat estrangera– que van confinar-se –per ordres de l’organitzador del campus– ja van tornar ahir a la normalitat, només amb l’excepció de tres persones que segueixen aïllades de forma preventiva. Concretament, es tracta de l’esportista –i les seves dues companyes d’habitació– que havia estat en contacte amb la resident positiva.

Sobre la mateixa línia, també es van pronunciar des de l’organització del campus, que van assenyalar que la patinadora infectada es va contagiar “durant la seva vida privada”. De fet, l’empresa que gestiona l’stage va reiterar el compliment de les mesures de seguretat i va apuntar que entre les recomanacions de seguretat figurava la tutela parental fora de les instal·lacions del campus per a les persones menors d’edat. “Al cap i a la fi són lliures, no els podem posar la policia perquè els segueixin, però si volem continuar fent esport hem de ser exemplars en les nostres conductes”, van sostenir des de l’organització. Per la seva banda, la Quadrilla de Canillo va declinar fer cap tipus de declaració.

Francesc Camp torna a la feina

De fet, dins del cercle de contactes figura el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, qui es va haver de confinar de forma preventiva al tenir un familiar amb positiu en coronavirus. Per aquest motiu, el cònsol major de Canillo no va poder assistir presencialment a la sessió de comú celebrada dimecres ni tampoc a ahir a la reunió que va mantenir el Govern amb els comuns per presentar el nou full de ruta. De totes maneres, segons va confirmar a aquest mitjà, Camp va reincorporar-se ahir a la tarda a la feina després d’haver negativitzat la TMA que va fer-se dimecres al CAP de la Sardana. A banda d’això, els resultats també van corroborar que el cònsol major de Canillo disposa d’anticossos, ja que ja va superar la malaltia el mes de maig passat.

Quatre nous contagis al país

A més, el Govern va informar ahir del diagnòstic de quatre nous positius, que eleven a 64 la xifra de casos actius al país. Dels nous casos detectats, tres són contactes de positius “que ja estaven controlats i aïllats”, mentre que un no formava part dels casos coneguts. Igualment, respecte al darrer balanç sanitari, hi ha dos altes mèdiques, entre les quals hi ha una professional sanitària. Per últim, només queda un hospitalitzat.

DOS CENTENARS DE MULTES PER L'ÚS IRREGULAR DE LA MASCARETA

El ministeri de Salut segueix sumant expedients relacionats amb infraccions a l’obligatorietat de dur mascareta que es va imposar per decret a mitjan de mes. Ara mateix ja són dos centenars d’infraccions, constatades entre el 15 de juliol i el passat dia 29. Fins al dia 28 s’hi van sumar 192 infraccions, de les quals 102 van ser per no portar la protecció, 74 per no utilitzar-la correctament, 6 es van constatar entre ciclistes que circulaven per zona urbana sense dur-la o fent-ne un ús incorrecte i 10 més en persones que no la utilitzaven quan anaven dins un vehicle acompanyats de gent que no formava part del seu nucli de convivència. El darrer dia comptabilitzat, dimecres, va acabar amb 8 infraccions més, la meitat per no portar la mascareta i l’altra per fer-ne un ús inadequat . Tots aquests expedients, constatats pel servei de policia, els ha d’instruir el ministeri de Salut i acabar de corroborar si hi ha o no conducta irregular. L’afectat té l’oportunitat de fer al·legacions si està en desacord amb el contingut de l’expedient. La vigilància del compliment del decret aprovat el 14 de juliol també s’ha saldat amb un expedient relacionat amb activitats que se salten les restriccions sanitàries. El citat expedient recull incompliments de dos articles: organitzar una activitat que superava el màxim d'aforament de 50 persones i permetre concentracions de persones que es reunien a l'exterior d'establiments de restauració, bars i pubs sense respectar la distància de seguretat ni l'ús de la mascareta.

tracking