pandèmia mundial

El Govern facilitarà les donacions a la CASS

Jover diu que tots els comuns podran fer el mateix tot i que és una idea “embrionària”

El Govern facilitarà les donacions a la CASSCOMÚ E-E

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern busca fórmules legals perquè els comuns que ho vulguin facin l'aportació del fons solidari a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), com en el cas d'Escaldes, en què la cònsol, Rosa Gili, ja ha mostrat el seu interès. La recerca de l'executiu, cal recordar que ve determinada després que Gili es vulgui assegurar que el milió d'euros va als ERTO “i no al dèficit del Govern” segons van explicar al Diari fonts properes a la cònsol. La CASS, però, no pot rebre aquests diners perquè el seu objecte social no preveu que pugui ser destinatària de donacions. A més, el seu paper és la gestió administrativa però els diners per pagar les prestacions les assumeix l'Estat, cosa que deixa sense sentit aparent la decisió de l'escaldenca.

Des del comú, però, van assegurar que la decisió d'aportar el milió a la CASS sorgeix d'una reunió entre els cònsols i el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, en què l'executiu “va indicar que ho podíem fer a través de la CASS”. I van recordar que “el comú només demanava que els diners s'anessin destinant a pagar els ERTO i les ajudes dels autònoms”. “Com fer efectiva aquesta aportació no és una decisió nostra”. D'aquesta manera, van al·legar que “ha de ser el Govern que ens digui com ho hem de fer, després de decidir que aniran exclusivament als ERTO”.

El ministre Jover va confirmar la recerca d'una fórmula legal i que es pot fer extensiva a la resta de corporacions si és que volen fer l'aportació directament a la caixa de la Seguretat Social. El Govern, amb aquest tipus d'accions té interès a mostrar unitat i un treball conjunt entre les administracions.

La crisi sanitària ha suposat una despesa miliònaria a les arques de l'Estat. Jover va recordar que l'executiu ha fet una injecta de diners “molt gran” per poder assolir tots els pagaments de les ajudes i que supera de molt la quantia de les aportacions que els comuns faran. El titular de Finances, però, va indicar que “si Escaldes aporta un milió d'euros exclusiu a aquestes ajudes, nosaltres podrem destinar una quantia igual a un altre tipus de prestació”.

Això no vol dir que es deixi d'aportar menys diners a la parròquia o que es faci una diferenciació segons la quantia del fons de cada comú. “Els diners aniran a aquesta ajuda però nosaltres seguirem destinant la quantia necessària independentment de si són més diners o hi ha més o menys persones en aquesta situació” va al·legar el ministre. L’executiu té informades a totes les corporacions constantment sobre l'aportació que es fa a cada parròquia, però que en cap cas vol dir que hi hagi un interès a fer una diferenciació. “S'envia informació actualitzada perquè es conegui la situació que hi ha i quina és la nostra aportació” va matisar Jover.

Conveni

La intenció del Govern és desenvolupar un conveni amb els comuns que permeti deixar els diners a la CASS i que aquesta estigui informada de qualsevol modificació que hi pugui haver. Tot i això, aquesta idea es troba en una fase embrionària, ja que abans cal trobar la legalitat. A més, Jover va assegurar que no es tracta “d'una urgència que necessitem d’avui per demà”.

Fons solidari

El comú escaldenc ha volgut destinar el milió a la CASS per assegurar-se que els diners van als ERTO i no a sufragar el dèficit que té l’executiu.

El Govern assegura que no té cap problema en què sigui així i recorda que el cost econòmic de la crisi sanitària supera de molt les aportacions comunals.

tracking