pandèmia mundial

La CEA considera que el compliment amb els ERTO és majoritari

La Unió Sindical assegura algunes males praxis durant la reobertura del comerç i la restauració

La CEA considera que el compliment amb els ERTO és majoritariFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial (CEA) assegura que la majoria de les empreses estan complint amb la metodologia de la reducció i suspensió de la jornada laboral (ERTO). El president de la CEA, Gerard Cadena, va assegurar al Diari que la iniciativa del Govern pel que fa als controls a les societats és positiva tenint en compte que “els diners són de tots” malgrat que “en principi no s’haurien de detectar problemes”.

Cadena va exposar que amb els controls de les companyies es podrien trobar que “hi hagi petites males gestions” però que és necessari analitzar cas per cas per tal que “tot estigui correcte”. Tot i això, va posar en dubte que “algú s’ho hagi plantejat perquè tothom ha de complir amb la llei”. També el president de la CEA va mostrar-se a favor de les sancions econòmiques de fins a 25.000 euros i el retorn dels diners oferits pel Govern a les empreses, en cas que hi hagi una mala praxi.

Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach, va indicar que s’havien detectat algunes incongruències, sobretot en el comerç i l’hostaleria, ja que “quan van tornar a obrir, els propietaris demanaven la col·laboració dels treballadors tot i estar acollits al programa d’ajudes”. Ubach, a més, va afegir que des del sindicat ja ho havia advertit però que la resposta de l’executiu és que “s’havia de denunciar a la Batllia o Treball si es detectaven males praxis”. “És evident que si una persona està amb aquesta situació no farà cap denúncia, ja que perdrà la feina”. Amb això, el secretari general una vegada més va carregar contra les companyies perquè “no compten amb comitè d’empresa” i que, a diferència d’Espanya o França, “on els ERTO s’han decidit conjuntament, aquí s’ha de fer cas a l’empresari sense poder queixar-se”.

Recuperació més ràpida

Pel que fa a la previsió inicial de vuitanta milions d’euros per a aquestes ajudes i el pronòstic actual de 35 a 50 milions, Cadena va exposar que “s’ha d’entendre que ens enfrontàvem a una crisi que no sabíem ni la durada ni l’afectació que tindria”, tot i que “està per veure com evoluciona el virus”. Tot i això, es va mostrar positiu i va indicar que de cara a la tardor, en cas que no hi hagi un rebrot, “es podria començar a reactivar l’economia per arribar als barems d’abans de la pandèmia”. De fet, igual que les declaracions del ministre Jover en roda de premsa, Cadena va assegurar que la recuperació de la crisi “serà més fàcil i immediata” a diferència de crisis anteriors, ja que “la davallada ve causada per un virus i no per una bombolla immobiliària o la gestió de l’economia interna”.

El secretari general de l’USdA va dir que cal esperar que passi l’estiu per saber com avança l’economia i va incidir que el país diversifiqui la seva economia deixant d’estar “tan centrada amb el turisme perquè no sabem quina serà la situació als altres llocs”.

tracking