x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sentència

Govern ha de pagar 139.200 euros a un comú pel retard de la Justícia

El Tribunal Superior considera que hi ha una responsabilitat patrimonial de l'Estat per la qual ha d'abonar una indemnització
La seu de la Justícia.

El Consell Superior de la Justícia ajorna els edictes en curs

La seu de la Justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/07/2020 a les 17:44
El Ple del Tribunal Superior considera responsable a l'Estat del retard de l'Administració de Justícia que ha fet que un comú no pugui cobrar tributs i sancions perquè s'ha arribat a la prescripció i estableix l'obligació del Govern d'indemnitzar a la parròquia afectada amb un import de 139.208 euros, segons fixa en una sentència feta pública pel Consell Superior.
La causa, en la qual s'omet el nom del comú, es remunta al novembre del 2018 quan els responsables parroquials demanen per carta a la  Presidenta de la Batllia com es troben 8.364 expedients pendents de liquidar per un global de 2.460.680,73 euros i s'alerta que "si en el termini d’un mes no es rebien indicacions sobre l’estat en què es trobaven aquests dossiers, es considerarien prescrits els crèdits, als efectes corresponents". Pocs dies després la secció d'execucions administratives del Tribunal de Batlles va informar de la liquidació de part dels expedients i el comú va obrir la causa judicial demanant una indemnització per l'import total de les sancions i tributs que no s'havien reclamat des de la Batllia.

El Govern es va oposar a la petició del comú argumentant que només hi hauria responsabilitat de l’Estat "si la Batllia hagués disposat dels expedients des de l’inici del termini de prescripció. L’obligació de mantenir viu el crèdit era del Comú i no consten actuacions d’aquest encaminades a interrompre aquell termini". I la fiscalia també rebutjava la demanda d'indemnització en considerar que no hi ha constància de la prescripció i per tant no ha patit cap dany.
El Superior afirma al veredicte que "la responsabilitat del Govern en el cas de funcionament anormal de l’Administració de Justícia és clara" i recorda que ja hi ha hagut més litigis entre l'administració central i les parroquials per la prescripció de cobraments en via judicial, tot i que exposen que no és el mateix cas perquè en altres causes els comuns basaven la reclamació en el retorn d'expedients des de la Batllia perquè ja no es podien reclamar els pagaments pendents. La sentència recull que el comú només pot presumir que els expedients han prescrit pel temps que ha transcorregut i per això redueix la indemnització a l'import corresponent als dossiers que realment la Batllia va informar el comú que havien prescrit atenent només parcialment la petició de l'administració parroquial.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts