reportatge

La franquícia no es toca

Finalment no hi haurà canvis pel que fa a les franquícies del tabac amb França, després de dies d’incertesa per una esmena aprovada a l’Assemblea Nacional.

La franquícia no es tocaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pitjors auguris s’han esfumat i França ha fet un gir radical en la seva pretensió de reduir el pas de tabac per les seves fronteres, no només amb la d’Andorra. Si el senat gal va votar dimarts contra la pretensió de l’Assemblea Nacional de reduir a un cartró de tabac el màxim permès per les seves duanes, una postura clarament contrària a l’esmena que sí que va aprovar l’Assemblea Nacional i que va aixecar totes les alarmes a Andorra pels efectes negatius en el comerç del Pas de la Casa, dimarts el text que va sorgir de la reunió de la comissió mixta paritària del Senat i l’Assemblea Nacional no reflectia l’article 17.4 pel que fa a les franquícies.

Es tracta d’un text comú, consensuat, i per tant es dona per segur que les autoritats franceses desisteixen de la seva primera intenció de restringir el pas de tabac comprat en altres països amb preus molts més baixos, fet que afecta els seus estanquers i alhora la croada que el ministeri de Sanitat francès té contra els fumadors pels efectes sobre la salut, ja que la mesura d’incrementar els preus fins als 10 euros per paquet no ha tingut els efectes dissuasius que s’esperaven.

Es tracta d’una bona notícia per al sector andorrà, ja que únicament l’oposició del Senat no era suficient per tombar la modificació que sí que va aprovar el parlament. El text havia de tornar a l’Assemblea Nacional per a una nova votació definitiva i probablement a principis de mes que ve hauria entrat en vigor.

L’acord pactat per les dues cambres deixa sense efecte aquest article, que atemptava clarament contra les normes internacionals del comerç, i en el cas d’Andorra, vulnerava l’Acord Duaner amb la unió Europea i contradeia el que ja està pactat per al futur acord d’associació, que respecte a les franquícies actuals pel que fa al tabac, gradualment, Andorra es compromet a abandonar aquesta activitat agrícola i comercial com una de les principals fonts d’ingressos. Reduir la franquícia a un únic cartró hauria estat un terratrèmol per a tot el poble del Pas de la Casa, que viuen dels compradors francesos.

tracking