Justícia

El Tribunal Superior pena l'home que no pagava la CASS a 14 mesos de presó

La Fiscalia va presentar un recurs d’apel·lació a la sentència d’absolució que havia dictat Corts

El Tribunal Superior pena l'home que no pagava la CASS a 14 mesos de presó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior condemna l’empresari que no pagava les cotitzacions de la CASS dels seus treballadors a 14 mesos de presó condicional. D’aquesta manera, la Sala Penal va estimar el recurs d’apel·lació que va presentar el ministeri fiscal i l’acusació particular a la sentència d’absolució que va dictar Corts i el consideren culpable d’un delicte major d’apropiació indeguda per un import superior als 6.000 euros. Tanmateix, tot i la posició favorable del Superior, aquest ha rebaixat la condemna proposada en un inici per la Fiscalia, que era de divuit mesos.

Durant la vista oral del cas a la Sala Penal el mes passat, tant l’acusació particular com la pública van manifestar que el condemnat, que ja no es troba al país, retenia i esquedava la seva part que li pertocava pagar de forma obligatòria a la CASS del salari dels seus treballadors, relativa a les cotitzacions dels assalariats. Així, van defensar que el penat va deixar de pagar la parapública durant cinc anys, des del setembre del 2011 fins a la declaració de fallida de la companyia, el 2016. I van posar en relleu que si fos cert que l’acusat utilitzava l’import de les cotitzacions per cobrir les despeses de l’empresa i poder pagar els treballadors, hauria d’haver entrat en fallida abans. Tanmateix, el ministeri públic va argumentar que el Tribunal de Corts acostuma a absoldre els acusats d’aquesta mena de delicte per manca de proves subjectives que demostrin l’apropiació i la liquiditat en l’empresa, per la qual cosa entenen que l’inculpat decideix no transmetre la part dels sous a la CASS per evitar cessar l’activitat del negoci.

Per la seva banda, el lletrat de la defensa va exposar que el seu client es va veure obligat a deixar de pagar les cotitzacions per poder mantenir activa la societat i abonar l’import del salari als treballadors, al·legant que amb la crisi del 2010 el senyor va començar a tenir problemes i com que no tenia prou capital per abonar totes les despeses va preferir prioritzar el pagament dels sous.

tracking