França

Els tabaquers demanen “protecció” per a l'activitat comercial

Calvo espera rebre ‘feedback’ d’Economia davant la incertesa per les restriccions de França

Els tabaquers demanen “protecció” per a l'activitat comercialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del tabac andorrà respira “amb incertesa” a l’espera que França defineixi la seva postura respecte a la prohibició d’entrar al territori gal amb més d’un cartró de tabac, una mesura aprovada per l’Assemblea Nacional que el Senat francès ha demanat suprimir a través d’una esmena. En qualsevol cas, per anticipar-se als esdeveniments, el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, ha sol·licitat una reunó amb el ministeri d’Economia, Presidència i Empresa “per tenir un mínim d’intercanvi d’opinions i veure com funciona el procés negociador”.

“He intentat accedir al Govern per tenir algun feedback però no he aconseguit parlar amb la persona adequada”, va lamentar Calvo, qui va reiterar l’interès a parlar amb algun interlocutor de l’executiu. “L’Estat ha de protegir aquesta activitat perquè a nivell turístic segueixi sent rendible”, va reivindicar el president de l’UCAT. En aquest sentit, Calvo va considerar que “l’únic argument que pot prevaldre” és el respecte a l’acord duaner amb la Unió Europea, vigent des de fa més de 30 anys. “No és una qüestió bilateral, ens hem de fer sentir dins dels estaments de la Unió Europea en cas que el tractat sigui violentat”, va exclamar. De fet, a falta de cap explicació oficial des de l’Elisi que determini si aquesta mesura afectarà el Principat, des del Govern ja es va trametre la consigna de defensar l’acord duaner.

Si es tira endavant la modificació legislativa al Codi d’impostos de França, aquesta començaria a aplicar-se a partir de l’agost. De moment, però, Calvo va assegurar que “el dia a dia segueix sent el mateix que sempre”, ja que “hi ha una certa tolerància amb el cartró i mig”. “Hem d’agrair que no hi hagi un control molt ferm perquè això beneficia la nostra dinàmica comercial”, va afegir el portaveu del sector.

No obstant això, en previsió d’aquest possible escenari, el president de l’UCAT va afirmar que la implementació d’una política restrictiva d’un cartró per persona provocaria “controls més insistents i exhaustius”. “I si la duana es posés més dura, les repercussions que rebríem serien molt greus”, va sostenir Calvo, que va opinar que “el consumidor tindria més por de comprar a l’estar més vigilat”.

tracking