Pandèmia mundial

Preocupació pels efectes dels rebrots a Catalunya

La UHA confirma una ocupació de quasi el 60% per al cap de setmana tot i la incertesa

Preocupació pels efectes dels rebrots a CatalunyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector hoteler es mostra preocupat per l’increment dels rebrots a Catalunya. Així ho va assegurar al Diari el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, que va indicar que tot i que la previsió d’ocupació hotelera per a aquest cap de setmana és de quasi un 60%, “podria ser que després de les mesures adoptades a Barcelona i la resta de territoris afectats ens trobéssim amb algunes cancel·lacions d’última hora per por a la situació de l’estat veí”. Tanmateix, respecte a la situació epidemiològica a Andorra, Pujol va comentar que els nous casos que hi ha de coronavirus “de moment no ens estan afectant quant a reserves, però estem fent el seguiment dels rebrots perquè si van a més ho acabarem notant”.

D’aquesta manera, va manifestar que durant la jornada d’ahir no es van produir cancel·lacions als establiments hotelers, tot i que fins dilluns no se sabran les xifres definitives. “En aquests moments ens trobem en un 58,02% d’ocupació a tot el país, si dilluns hem arribat o superat el 60% significarà que no està tenint efecte, si l’igualem voldrà dir que les reserves d’última hora han caigut, i si acabem amb una xifra per sota del seixanta serà evident que els nous contagis de la Covid-19 ens han afectat”, va detallar el director de la UHA.

Mesures a Catalunya

La Generalitat de Catalunya va decidir ahir al matí instaurar a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la Noguera i el Segrià les mateixes mesures que als barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat, per frenar els preocupants rebrots que s’estan produint en aquestes regions del territori veí del sud. Així ho van anunciar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, el d’Interior, Miquel Buch, i la de Salut, Alba Vergés, en una compareixença després de l’última reunió del comitè del pla Procicat, en la qual van recomanar a tots els habitants dels territoris afectats que evitin sortir de casa si no és per un motiu d’extrema necessitat.

En concret, van demanar a la població que deixés de socialitzar i evités la mobilitat de forma general, ja que en aquests moments una de les principals fonts de contagi són els espais d’oci i lleure on s’acumula molta gent. “Recomanem que la gent no es mogui si no és imprescindible”, va indicar Vergés, amb la voluntat d’evitar tornar al confinament generalitzat de la població.

Entre les mesures més destacades que la Generalitat ha pres en aquestes regions es troben l’ampliació de les distàncies entre taules a les terrasses de bars i restaurants, la reducció de l’aforament limitat interior al 50%, haver de sol·licitar cita prèvia per accedir a les botigues i comerços, l’aturada dels establiments d’oci nocturn i el tancament de les pistes esportives, cinemes i teatres. Les restriccions tenen una durada inicial de dues setmanes per veure l’evolució de la pandèmia a les regions i analitzar si és necessari aplicar més accions. Aquestes mesures afecten 30 municipis de la Noguera, com Ponts, un dels nuclis de sortida de vehicles cap al Principat i viceversa, 38 del Segrià i 14 ciutats de la regió metropolitana de la capital catalana, com Cornellà, Badalona i Sant Adrià del Besòs, entre altres. Vergés també va reconèixer que en alguns municipis amb pocs casos, sobretot al Segrià i la Noguera, les mesures poden semblar exagerades, però va matisar que s’han inclòs dins del perímetre de restriccions perquè estan a la zona d’influència dels focus.

Quant a la situació a Catalunya, una de les comunitats autònomes més afectada per la nova onada de contagis a Espanya, va registrar durant l’última jornada 711 nous positius per la Covid-19 confirmats per PCR o epidemiològicament respecte al balanç de dijous, segons les últimes dades proporcionades pel departament de Salut. Això situa la xifra global de positius en 70.614. De tots els casos nous amb prova confirmada, 215 corresponen a la regió sanitària de Barcelona ciutat, 137 a la regió metropolitana sud (67 a l’Hospitalet) i 211 a la de Lleida (195 al Segrià). Pel que fa a les morts, les funeràries n’han reportat dues de noves i la xifra total és de 12.633.

ANDORRA LA VELLA, ENCAMP I LA MASSANA LES PARRÒQUIES AMB MÉS RESERVES

Les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella i la Massana són els territoris amb més reserves per a aquest cap de setmana. Així ho confirmen les dades d’ocupació hotelera facilitades per la UHA ahir després de realitzar l’enquesta setmanal als associats. Així, Encamp se situa per sobre del 70%, amb el 71,83% d’ocupació prevista per al cap de setmana. Cal tenir en compte que en aquesta xifra també es registra el Pas de la Casa. La segona parròquia amb més gruix turístic i reserves en establiments hotelers és Andorra la Vella, que s’enfila fins al 67,22%. La capital va seguida de ben a prop per la Massana i Ordino, amb un 66,78% i un 65,43%, respectivament. Pel que fa a la resta de territoris, les dades facilitades mostren una petita tendència a la baixa, ja que no arriben al 50% d’ocupació. Així, Escaldes-Engordany es troba en un 49,21% del total d’establiments ocupats, Canillo amb un 48,87% i, finalment, la parròquia de Sant Julià de Lòria se situa amb una ocupació del 33,63%. Des de la UHA, Pujol va indicar que en comparació amb les dades reals registrades el cap de setmana passat la mitjana de previsió és una mica més alt. Si es té en compte el dia, l’ocupació s’estima que pugui ser més elevada avui, en què l’aproximació s’eleva fins al 61,81% de l’ocupació. Per parròquies, la que es veu més beneficiada és la d’Encamp, ja que l’ocupació s’enfila fins al 71,00%, seguida de ben a prop d’Andorra la Vella, que preveu ocupar el 64,14% de les places hoteleres. A la franja baixa hi ha Sant Julià de Lòria, Canillo i Escaldes-Engordany, que són les tres localitzacions que es preveu que estiguin per sota del 50%. Pel que fa a demà, totes les parròquies registren un augment de l’ocupació prevista, sent l’encampadana la que arriba a les xifres més altes, situant-se en un 72,67%, seguida ben a prop d’Andorra la Vella, que passa del 64% que té previst avui a un 70,31% demà. Canillo i Escaldes s’espera que també estiguin per sobre del 50%.

tracking