Justícia

El jutge De la Mata acusa Robert de ser el testaferro de Jordi Pujol fill

L’exdirector d’RTVA i l’empresari Jorge Barrigón, entre els 27 imputats del ‘cas Pujol’

El jutge De la Mata acusa Robert de ser el testaferro de Jordi Pujol fillARXIU

Creat:

Actualitzat:

L’aute de José de la Mata proposa enviar a judici l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, els seus set fills i 22 persones més que, segons el jutge de l’Audiència Nacional, haurien participat en la presumpta xarxa orquestrada per enriquir-se il·legalment aprofitant la influència política, social i econòmica de Pujol pare. Entre els imputats hi ha Francesc Robert i Jorge Barrigón. Al primer se l’acusa de delictes d’associació il·lícita i organització criminal, blanqueig i falsedat documental. Al segon, de blanqueig i falsedat documental.

El jutge atribueix a l’exdirector de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVASA) les funcions de testaferro de Jordi Pujol fill. Apunta, per exemple, que Pujol Ferrusola va usar una societat de Robert, Claremont Commercial Corp, per enviar a Mèxic vuit milions d’euros per a inversions en el sector del joc ocultant-ne la procedència i la identitat de l’inversor, esquivant així la hisenda pública i blanquejant-los. L’aute assenyala que “al llarg de la investigació s’ha posat de manifest l’estreta col·laboració de Francesc Robert Ribes en aquesta estratègia d’ocultació i blanqueig de capitals fora d’Espanya i repatriar-los de Jordi Pujol Ferrusola”. El jutge apunta que Robert va facilitar l’estructura de Claremont Commercial Corp i que va participar en múltiples operacions movilitzant diners de Jordi Pujol Ferrusola. De la Mata sostè en l’escrit judicial que l’exdirector d’RTVA va desenvolupar seguint les instruccions de Jordi Pujol fill “tota la bateria de contractes mercantils falsos” per amagar les entregues de capitals a testaferros mexicans per a les inversions en el sector del joc i precisa que hi ha 17 convenis firmats per Robert en nom de Claremont, que actua com a prestamista, amb dos titulars diferents de Mèxic.

Quant a la participació de Jorge Barrigón en la presumpta trama se li atribueix la vinculació en les entregues de grans quantitats en efectiu. L’aute apunta un préstec fictici “entre Josep Pujol i Jorge Barrigón que podria haver facilitat l’ocultació i posterior transformació de 900.000 euros”. En principi un préstec destinat a una compra d’accions per part de Barrigón però que no es va dur a terme i que el jutge conclou que en realitat era una operació de maquillatge per, amb diferents mecanismes planificats pels fills de Pujol, portar els fons a d’altres països “i desvincular-los del seu origen”. El contracte de préstec del 9 de desembre del 2019 “i successius” entre Barrigón i Josep Pujol són els elements per imputar a l’empresari d’Andorra un delicte de falsedat documental per unes accions que De la Mata afirma que estan relacionades amb “l’operació de blanqueig de capitals que van dissenyar entre ambdós i que el propi Josep Pujol va anotar a mà en la seva agenda”. I és que el jutge assenyala que tot plegat hauria permès a Josep Pujol blanquejar l’origen de 933.000 euros, justificant almenys 800.000 euros com part del reintegrament del préstec.

Quan aviat farà sis anys que el president de la Generalitat va confessar que tenia diners a Andorra justificant que es tractava del llegat econòmic del seu pare, Florenci Pujol, el jutge De la Mata sosté que no hi ha cap indici d’aquesta suposada procedència. “No s’ha aportat cap element que permeti contrastar la veracitat de la versió”, apunta el jutge. De la Mata sosté que la fortuna aconseguida té un origen il·lícit i que la família funcionava com una organització criminal, que distribuïa entre els seus membres els diners aconseguits amb pràctiques irregulars. Atribueix un paper preponderant a l’expresident de la Generalitat i la seva dona, mentre que Jordi Pujol fill seguia instruccions i repartia entre els germans. El jutge no els imputa per corrupció.

ABSOLUCIÓ PER L'USB MISTERIÓS

El primer judici contra l’anomenada policia patriòtica espanyola s’ha saldat amb absolució. S’asseien a la banqueta dels acusats l’ex-director adjunt operatiu del cos Eugenio Pino i Bonifacio Díez, inspector sota les seves ordres, acusats d’haver entregat a la UDEF un pen drive amb informació de Jordi Pujol Ferrusola obtingut de manera irregular perquè s’usés en la investigació judicial oberta contra ell. Malgrat que la sentència reprotxa l’actuació judicial acaba concloent que no s’ha pogut constatar que fos delictiva. De fet, De la Mata va sospitar d’aquesta informació i la va excloure de la instrucció.

tracking