Robert i Barrigon imputats per blanqueig en el cas Pujol

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata acusa a l'exdirector d'RTVA i a l'empresari de col·laborar amb els Pujol en els moviments de diners

La fiscalia considera Francesc Robert el testaferro de Jordi Pujol FerrusolaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Francesc Robert i Jorge Barrigon són dos dels 27 imputats que el jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata va proposar ahir jutjar en la causa oberta contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i els set fills per formar part d’una organització criminal per enriquir-se durant dècades, tot i que no els imputa per corrupció. L'exdirector d'RTVA està acusat dels delictes de blanqueig, falsedat documental i d'organització criminal i associació il·lícita i l'empresari dels dos primers per haver col·laborat amb els Pujol en el moviment dels diners que van portar a Andorra del capital "il·lícitament obtingut", assenyala el jutge.

De la Mata exposa a l'aute que Francesc Robert era una de les persones "que van col·laborar estretament amb l'organització, amb caràcter transversal, permanent i sistèmic, aportant les seves estructures mercantils i fent d'intermediaris per assegurar l'opacitat dels pagaments i servir de parapet als autèntics beneficiaris de les operacions" que eren els membres de la família Pujol com a integrants d'una organització que assegura l'Audiencia Nacional espanyola tenia una estratègia "cuidadosament planificada i implementada coordinadament entre tots". La participació de Francesc Robert en l'entramat es concreta segons el jutge en haver esta fiduciari de Jordi Pujol Ferrusola per fer possible enviar des de la societat de l'andorrà, Claremont Commercial Corp, "quantitats milionàries" a una societat mercantil registrada a Delaware en una operativa que serviria al fill de Pujol per amagar els fons de la hisenda espanyola i blanquejar-los.

El jutge espanyol afirma que Jordi Pujol Ferrusola va fer servir "amb fruïció" una estructura amb Francesc Robert per fer arribar "milions d'euros" a través de la societat de l'andorrà "per canalitzar les seves inversions en el sector del joc de Mèxic amagant l'origen dels fons". I remarca que empleant Robert i altres testaferros feia servir un doble mecanisme d'ocultació per amagar la procedència dels diners i no declarar-los a la hisenda pública amb l'operativa des de la societat instrumental de Robert. A l'aute s'especifica que el paper de testaferro de l'andorrà facilitant l'estructura des de Claremont Commercial Corp fa que hagi participat "en un sinfin d'operacions mobilitzant capitals" per a Jordi Pujol fill.

Aquests moviments subscrits entre els dos per enviar fons a Mèxic "per al blanqueig en inversions en el negoci del joc" van comportar l'elaboració d'un reguitzell de documents pels quals el jutge acusa Francesc Robert d'un delicte de falsedat documental. De la Mata sostè en l'escrit judicial que l'exdirector d'RTVA va desenvolupar seguint les instruccions de Jordi Pujol fill "tota la bateria de contractes mercantils falsos" per amagar les entregues de capitals a testaferros mexicans i precisa que hi ha 17 convenis firmats per Robert en nom de Claremont, que actua com prestamista, amb dos titulars diferents de Mèxic.

Prèstecs

Les acusacions contra Jorge Barrigon estan vinculades a les entregues de grans quantitats en efectiu i es refereix el jutge a un ingrès de 800.000 euros "realitzat per Josep Pujol Ferrusola en l'operació de blanqueig desenvolupada amb la col·laboració de Barrigon". José de la Mata exposa també "un prèstec planejat entre Josep Pujol i Jorge Barrigon que podria haver facilitat l'ocultació i posterior transformació de 900.000 euros" amb diferents mecanismes planificats pels fills de Pujol per portar els fons a d'altres països "i desvincular-los del seu origen". El contracte de prèstec del 9 de desembre del 2019 "i successius" entre Barrigon i Josep Pujol són els elements per imputar a l'empresari d'Andorra un delicte de falsedat documental per unes accions que De la Mata afirma que estan relacionades amb "l'operació de blanqueig de capitals que van dissenyar entre ambdós i que el propi Josep Pujol va anotar a ma en la seva agenda", figura a l'aute judicial.

El jutge considera acreditat que els Pujol Ferrusola van aprofitar la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis, “per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes” i detalla en un aute de 509 pàgines la implicació de cada investigat en els diferents delictes.

De la Mata remarca a l'escrit que part d’aquestes activitats il·lícites de la família Pujol i l'entorn van coincidir quan Jordi Pujol ostentava la presidència de la Generalitat (1980-2003), al mateix temps que exercia el lideratge de l’organització criminal al costat de la seva dona.

tracking