Justícia

Demanen que s'acusi Rajoy per extorsió a BPA

Demanen que s'acusi Rajoy per extorsió a BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut dels Drets Humans (IDHA) va reiterar que s’acusi l’ex-president espanyol Mariano Rajoy i els exministres d’Hisenda Cristóbal Montoro, i d’Interior Jorge Fernández Díaz, “per haver ordenat a la policia patriòtica que coaccionés i extorsionés els responsables de BPA per aconseguir els comptes bancaris andorrans d’Artur Mas, Oriol Junqueras i dels Pujol, sota l’amenaça de tancar el banc”. Així ho va fer públic ahir l’associació en un comunicat conjunt amb l’entitat jurídica catalana Drets.

D’aquesta manera, van posar de manifest que fa un any que van presentar davant la Batllia una ampliació de querella a l’ex-cúpula espanyola d’Interior per un delicte de falsedat de documents que atribueixen als polítics espanyols per haver enviat “informació falsa a la FinCEN americana perquè emetés la nota en contra de BPA que va precipitar la seva intervenció i liquidació, per tal d’aconseguir aquests comptes”. En aquest sentit, les associacions van lamentar que “a hores d’ara encara no s’ha resolt res”.

Tanmateix, també van indicar que van ampliar la querella a Rajoy i Montoro per “haver intimidat el Govern amb aquesta informació falsa, tot aprofitant la visita oficial al Principat del 8 de gener del 2015, perquè intervingués i liquidés l’entitat bancària. Així doncs, van afirmar que el testimoni de l’excomissari de policia espanyol José Manuel Villarejo acredita que l’actuació policial en la investigació també tenia responsables polítics, motiu pel qual es va sol·licitar que s’afegissin a la relació de querellats l’exministre d’Interior, l’exsecretari d’Estat d’Interior i l’ex-director general de la policia nacional espanyola.

tracking