Infraestructures

Govern adjudica el reforç de la Portalada per 4,8 milions

Aquesta quantitat se suma a la ja assumida per l'executiu, que encara està estudiant les responsabilitats per reclamar les despeses

Nous despreniments a la zona de la PortaladaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha aprovat en la sessió del consell de ministres d'avui l'adjudicació dels treballs de reforç de la protecció de la Portalada per un preu de 4,8 milions d'euros a l'empresa UT UNITAS - INACCÉS, a més de 86.852 euros dels controls de qualitat de les obres a Pirineu Inspecció i Control. Aquestes quantitats se sumen a les ja assumides per l'executiu en els darrers onze mesos des que es va produir l'important esllavissada. El ministre Portaveu, Eric Jover, ha assegurat que encara no s'ha acabat de determinar qui té la responsabilitat de l'incident, però una vegada es confirmi, el Govern reclamarà la quantitat total que ha abonat per dur a terme els treballs de contenció.

Entre les tasques que s'han d'efectuar, hi ha l'execució d'un peu per estabilitzar pergravetat la part submergida del mur de sosteniment de la carretera, la realització d’ancoratges definitius a la part superior i l’estabilització amb

una escullera del talús de la zona nord, així com la construcció d’un mur pantalla al límit de la carretera d’entre cinc i nou metres. El termini d'execució de les obres serà de 12 mesos i no implicarà talls en la circulació de la carretera.

Jover ha recordat que des del 10 d'agost es manté un dispositiu d'emergència que analitza els moviments rocosos i vetlla per la seguretat dels vehicles que transiten per la zona, el qual s'intensifica segons les previsions de perillositat.

Esllavissada d'Aixirivall

Per altra banda, el consell de ministres també ha aprovat avui la licitació de la reconstrucció i estabilització de la carretera 131, a Aixirivall, on a principis de juny es va produir una despreniment de la carretera. Actualment hi ha habilitat un pas alternatiu controlat per un semàfor resitringit a veïns, vehicles lleugers i entre les 6 h i les 23 h. Jover ha destacat la necessitat i urgència per reconstruir la calçada en aquest punt i per aquest motiu la licitació es farà en format de concurs nacional i urgent. Les ofertes es poden presentar fins el 7 d'agost.

Pont de la Margineda

Un altre dels treballs de reforç que s'han de fer és al pont de la Margineda, que malgrat mantenir un bon aspecte i no presentar lesions importants, necessita una actuació al marge dret. El motiu és que aquest reposa sobre sediments al·luvials força inestables i consistents en diferents nivells de graves, que a l'estar exposades a aigües superficials i a les del subsòl provinents del riu es degraden.Els treballs licitats tenen per objectiu protegir el fonament de l’erosió local i la soscavació. Es planteja construir una barrera de micropilots al voltant de l’estrep del pont, sense tocar-lo, de forma que el terreny on carrega l’estructura quedi confinat dins d’aquesta barrera, descartant així l’opció visualment intrusiva sobre el bé cultural. Tot plegat respectant la conservació del conjunt ja que és un bé d'interès general.

tracking