PROJECTES POCTEFA

El programa Aptitude avaluarà l'estat de salut de la gent gran de Canillo

El programa Aptitude avaluarà l'estat de salut de la gent gran de CanilloSFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Canillo és la parròquia escollida per desenvolupar la prova pilot del programa Aptitude, un estudi que té com a missió trobar eines de prevenció de malalties per a la gent gran i alhora millorar la qualitat de vida d’aquesta durant el seu procés d’envelliment. En aquest sentit, la doctora del SAAS Eva Heras va explicar ahir en roda de premsa que aquest programa va adreçat a les persones majors de setanta anys i la seva participació serà de caràcter voluntari i no tindrà cap cost per a l’usuari.

“No anirem a fer una exploració clínica. Es realitzarà una valoració cognitiva mitjançant preguntes i una valoració funcional a partir del sistema locomotor”, va afirmar Heras. A partir d’aquesta presa de contacte amb el pacient, s’elaborarà un percentatge que permetrà determinar “el grau de fragilitat” dels padrins. En cas de constar de fragilitat en l’àmbit cognitiu, la doctora va comentar que es proposaran una sèrie d’exercicis físics, mentre que en el cas de debilitats a nivell cognitiu se suggeriran activitats per estimular la ment. En qualsevol dels dos casos, passats sis mesos de la primera avaluació, es procedirà de nou a l’estudi “per saber si ha revertit la fragilitat”, va dir Heras, qui va estimar en 4.000 els padrins “que podrien trobar-se en situació fràgil i prefràgil” al país.

Segons va afirmar el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, a la parròquia hi ha censades més de 300 persones que superen els 70 anys, a les quals va destinat aquest programa. L’objectiu és que durant el mes de juliol, agost i, si s’escau, també durant les primeres setmanes de setembre es pugui avaluar els padrins a l’espai Com a casa de la parròquia canillenca. D’aquesta manera, l’estimació és que per les instal·lacions hi puguin passar entre 150 i 200 padrins, als quals se’ls informarà de com registrar-se per accedir a la prova.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va subratllar la importància de “retardar al màxim la situació de dependència” de les persones grans. “Hem de dotar-les d’un major grau d’autonomia i allu­nyar-les de la institucionalització”, va afirmar. Emmarcat en el projecte Poctefa d’àmbit internacional, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va exposar que a través de l’obtenció de dades es podran extreure conclusions que “revertiran en coneixement”.

tracking