pandèmia mundial

Torra no accepta la decisió judicial pel confinament a Lleida

El president de la generalitat indica que assumirà les conseqüències i aprovarà un decret per establir un pla de rebrots

La Generalitat confina en domicilis Lleida i set pobles més del Baix Segre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va decretar ahir el confinament domiciliari a partir de la passada mitjanit dels municipis de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre. No obstant això, la jutge de guàrdia de Lleida, Elena García-Muñoz Alarcos, va rebutjar ratificar la mesura ja que considera que "és una competència estatal", la qual necessita la intervenció del Congrés dels Diputats. Indica que en tot cas el president de la Generalitat haurà de sol·licitar al govern espanyola la declaració de l'estat d'alarma.

Per la seva part, Quim Torra ha assegurat avui que no accepta la decisió judicial. "Assumeixo les conseqüències que se’n derivin, però no puc posar en perill la salut de les persones", ha indicat el president de la Generalitat de Catalunya. A més, ha avançat que en les properes hores es farà un consell extraordinari per aprovar un decret llei per "establir el Pla de rebrots i poder actuar amb tota la contundència que calgui a cada racó del país en funció de les dades d’evolució epidemiològica". Aquest pla regularà en quins supòstis concrets el govern català pot adoptar mesures queimpliquin la restricció de drets i llibertats, com és la llibertat de moviment, entre altres.

Anunci de confinament

La notícia de la decisió de la Generalitat va arribar ahir a la tarda en una roda de premsa en què van prendre part la consellera de Salut, Alba Vergés, el conseller d’Interior, Miquel Buch, el delegat de la Generalitat Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida i alcalde de Bellvís, Joan Talarn, el president del Consell Comarcal del Segrià i alcalde de Maials, David Masot, i el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo.

L’executiu, però, vol permetre sortir de casa per fer trobades i activitats de lleure i esportives amb les persones del grup de convivència habitual, i també per a altres supòsits, com anar a la feina si no es pot fer teletreball o anar a centres sanitaris. A partir de la mitjanit, quedaria prohibida tota entrada i sortida a aquests municipis i als nuclis de Sucs i Raimat, a excepció dels serveis essencials. Bars i restaurants només podrienn oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia, i es mantenen els casals d’estiu i colònies.

Buch va dir que a partir de la passada mitjanit es prohibia tota sortida i entrada de Lleida i dels altres set municipis de la comarca del Segrià, excepte per a activitats essencials, mentre que Vergés va demanar limitar les sortides de casa dels ciutadans d’aquestes poblacions a necessitats de força major. Vergés va explicar que la població havia de romandre a casa i sortir només per a anar a treballar, sempre que no puguin fer teletreball, i fer les compres de primera necessitat, perquè la situació de la Covid-19 al Segrià “és una de les més complexes de tot el país”.

En conseqüència, la Generalitat, després de la reunió del Procicat, va decidir adoptar una sèrie de limitacions, com la de prohibir les reunions “de més de deu persones” i de permetre només les activitats d’hostaleria i restauració “a domicili”. Els centres d’activitats d’estiu per a nens i joves continuaran oberts, però tots els seus participants hauran de tenir residència a la comarca del Segrià, va precisar la consellera. Quant als centres esportius i culturals hauran de romandre tancats i només es podrà practicar esport en grup amb persones del mateix grup de convivència. Les botigues d’alimentació romandran obertes i la resta hauran d’atendre amb cita prèvia.

tracking