x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
reportatge

Amenaça al tabac

Una esmena a l’Assemblea Nacional ha encès totes les alarmes davant la possibilitat que França només deixi passar pel Pas un cartró de tabac per persona.
Tabac decomissat a la duana del Pas.

França encén les alarmes per les franquícies del tabac

Tabac decomissat a la duana del Pas.

FG
Actualitzada 10/07/2020 a les 11:59
Una esmena per fer un canvi en un article al Codi d’impostos de França va encendre ahir totes les alarmes, tot i la confusió sobre si aquesta modificació, que va aprovar l’Assemblea Nacional gal·la dimecres, afecta Andorra. Malgrat aquests interrogants el Govern ahir no ho tenia clar i els serveis jurídics van estar estudiant si realment França ha decidit rebaixar a un sol cartró de tabac per persona –ara és d’1,5– el màxim legal que es podria passar per la frontera o el canvi legislatiu només afecta els passos fronterers amb altres països de la UE –com Espanya– on el diferencial de preus fa molt mal als estanquers francesos. El que sí que és segur és que els francesos només podran comprar als estancs espa­nyols un cartró i no quatre com fins ara, de manera que segons alguns juristes els legisladors gals deixen en paper mullat els acords del mercat interior europeu. El canvi afecta l’article 575 I.
Què passa amb Andorra? A priori res, segons algunes fonts, ja que es vulneraria l’acord duaner amb la UE. Aquest a priori genera molts dubtes. L’afer va centrar ahir part del treball de la comissió legislativa d’Exteriors, que va demanar als consellers generals que facin pressió als seus col·legues francesos per evitar que es perjudiqui el sector tabaquer. Tampoc des d’Exteriors es tenia una versió clara i des de la part francesa també s’està estudiant jurídicament aquesta ja polèmica esmena. Altres fonts donen per fet que Andorra no serà una excepció i que si l’esmena afecta Espanya, Bèlgica o Luxemburg, també ho farà al Principat, fet que podria suposar un cop molt dur al comerç del Pas de la Casa, al sector tabaquer i al turisme. Les mateixes fonts van donar per fet que els estanquers de l’Arieja i de l’Alta Garona han pogut comprovar durant el confinament les vendes que perden i que ara fan de lobby per frenar l’entrada de tabac d’Andorra davant un Govern francès a les portes d’unes eleccions. D’altra banda, la unitat de lluita contra el frau de la duana andorrana ha dut a terme una operació per la qual s’ha decomissat una partida de 1.980 paquets de tabac destinats al contraban, per valor de 6.890,40 euros, al Pas de la Casa. L’alt valor del decomís fa que es consideri delicte penal.
Etiquetes
  • #25 MARKLIN2
    (11/07/20 17:12)

  • #24 tutonicotico
    (11/07/20 08:48)

    23 comentaris que no porten en lloc ! Hi han acords duaners amb la UE i punt ! I aquests es faran respectar ! Tot el demés és blablabla inútil ! 

    Respondre
  • #23 Tamarroland
    (10/07/20 22:32)

    Hem de deixar el tabac i començar a desenvolupar altres sectors econòmics. Com els francesos s'emprenyin de veritat, ho tenim clar.

    Respondre
  • #22 Andorra Smart Country ?
    (10/07/20 17:18)

    Els Estats han estat regulats amb relacions unilaterals, bilaterals i multilaterals amb Europa, però l'ordre internacional no ha de ser igual per a tots els estats, Andorra està sent homologada sense especificacions pròpies, sense tenir en compte res més que l'economia com a denominador comú, es ens obliga a obrir-nos als mercats amb la llei de l'mercat interior europeu com a font de subsistència sense protegir els sectors febles i molt menys als treballadors.

    Respondre
  • #21 estevet
    (10/07/20 16:01)

    No serà pas amb tabac i alcohol que farem d'Andorra el destí exclusiu per a acabalats amb classe que uns quants desitgen.
    Continuarem sent més aviat el destí privilegiat de tots aquells amb vicis nocius per la salut i evasors fiscals sense criteri com els Youtubers.

    Podem somniar però la realitat és la que és.

    Respondre
  • #20 No tot és tant clar..
    (10/07/20 15:21)

    Pere va dir..
    Com bé dius, tots aquest personatges eren de caire feixista. Per tant, com a bon nacionalistes autoritaris, creien que Andorra els hi pertanyia amparant-se en els drets feudals. Sé que algú sortirà amb el tema del bisbe de la Seu i tal, però és que aquest està subordinat a les lleis i directrius de la potestat español de torn, abans i ara.

    Respondre
  • #19 Pere
    (10/07/20 13:42)

    Ni Franco, ni Petain, ni Hitler, van tractar tan malament a Andorra. Més aviat, tot el contrari. I això que eren règims autoritaris i feixistes.
    A ANDORRA és feia de tot, i es vivia de tot. Això sí, no existia una lacra, que s'alimentava de la sang i l'esforç del poble, com ens passa ara.
    Entre els de dintre i els de fora, la portem clara!.

    Respondre
  • #18 Stopfakes
    (10/07/20 12:03)

    Es patético ver que una noticia así puede desestabilizar la economía de un país. El mundo al revés. Aquí rezamos por que la gente siga manteniendo sus malos hábitos. Nos falta un cartelón en la entrada del país que diga: "Welcome smokers".

    ¿Hasta cuándo vamos a seguir siendo un chiringuito bananero que sólo aspira a hacer caja con la desgracia ajena?

    Más universidades, más ganas de reciclarse y menos provincianismo.

    Respondre
  • #17 Homologats
    (10/07/20 11:57)

    Començo a entendre per què es pretén mercantilitzar les muntanyes, fer tirolines, ràfting o Cales al riu ..... Andorra tal com la coneixíem ja podem oblidar-la, estem HOMOLOGATS per la UE.

    Respondre
  • #16 Stopfakes
    (10/07/20 11:53)

Veure’n més
25
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts