Justícia

Deneguen de nou als Cierco la comissió rogatòria de BPA

El TC va instar la sala penal, com ja havia fet anteriorment, a tornar a decidir sobre l’accés a les actuacions de la CRI demanada per Madrid

Deneguen de nou als Cierco la comissió rogatòria de BPAARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Superior (TS) no ha admès a tràmit la petició dels germans Ramon i Higini Cierco per accedir i consultar les actuacions enregistrades a la comissió rogatòria internacional (CRI) procedent de la fiscalia anticorrupció de Madrid de data 24 de març del 2015, deu dies després de la nota de la FinCEN que va comportar la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA).

És el tercer cop que el Superior denega als antics màxims accionistes de BPA l’accés a aquesta informació, després que en dues vegades el Tribunal Constitucional (TC) hagués ordenat el retorn de les actuacions a la sala penal per dictar un nou aute que justifiqués les raons per les quals es denegava l’accés a la CRI.

Cal recordar que el 19 de maig passat el Constitucional va estimar parcialment el recurs d’empara presentat pels germans Cierco contra la decisió del Superior de denegar l’accés i la consulta de les actuacions realitzades arran de la CRI, en què es demanava un seguit de mesures relatives a BPA i Banco Madrid.

El litigi es remunta al 2018, quan els Cierco van presentar un escrit en el qual demanaven poder tenir accés a aquesta CRI, però des de la Batllia se’ls va denegar la petició. Al desembre van apel·lar al Superior, que no va admetre a tràmit el recurs. Tot seguit van presentar un recurs d’empara al TC, que el va estimar ordenant al Superior tornar a revisar la petició i emetre un nou aute. La sala penal va tornar a denegar l’accés a la comissió rogatòria i els Cierco van acudir de nou al Constitucional.

Com al primer recurs a l’Alt Tribunal, el expropietaris de BPA al·legaven que se’ls havia vulnerat el dret a una decisió fonamentada en Dret, el dret al principi d’igualtat d’armes i el dret a la defensa, i n’afegien la vulneració del dret a un judici de durada raonable. El TC va desestimar aquesta segona vulneració, però sí que va estimar la primera obligant el TS a dictar un nou aute.

La sala penal ha tornat a inadmetre a tràmit el recurs en considerar que no hi ha cap indefensió o violació dels drets a la defensa, ni cap incongruència o incoherència en la decisió de refús d’accés de la batlle executant a una una comissió rogatòria internacional pel compte de l’estat exhortant, en aquest cas, Espanya.

Els magistrats recorden als Cierco que el fet de ser ciutadans andorrans “no els dona cap privilegi personal per tenir un accés directe a la CRI d’un Estat estranger o bé de contornar la lex fori internacional”.

Respecte a la vulneració del dret fonamental a la jurisdicció, la sala penal indica que els recurrents van tenir íntegre coneixement de les actuacions dutes en el marc del procediment.

EL SUPERIOR PODRÀ SEGUIR INSTRUINT CAUSES DE L'ENTITAT

La batlle Laura Solanes podrà seguir instruint una de les causes relacionades amb Banca Privada d’Andorra (BPA) de la qual la secció d’instrucció especialitzada de la Batllia li va atribuir el coneixement en data 21 de novembre del 2019. Ho ha decidit la sala penal del Superior en no admetre a tràmit el recurs dels germans Ramon i Higini Cierco, en què sol·licitaven la nul·litat de tots els actes realitzats per Solanes en el marc d’aquesta causa, en considerar que vulneren el dret a la jurisdicció en el seu vessant al jutge predeterminat per la llei i al jutge competent per raó de matèria, així com el principi de legalitat dels seus defensats. I demanaven a tal efecte la retroacció de les actuacions al moment processal anterior a la providència de data 21 de novembre del 2019, per la qual es va comunicar l’atribució del coneixement de la causa per la batlle. Els Cierco havien demanat dos cops que s’apartés la batlle Solanes d’aquesta causa.

JOVER ACATA LA SENTÈNCIA QUE L'OBLIGA A RESCABALAR ELS CIERCO

El portaveu del Govern, Eric Jover, va indicar ahir que acatarà la sentència que l’obliga a indemnitzar els germans Higini i Ramon Cierco amb uns 2.500 euros per un tuit que va fer el febrer del 2019 en què carregava, sense anomenar-los, contra els propietaris d’una pàgina web d’actualitat andorrana titllant-los de “bandolers” i acusant-los d’intentar influenciar en les eleccions que s’havien de celebrar al març. Els germans Cierco, propietaris de la pàgina web, es van sentir al·ludits i es van querellar contra Jover i contra el que en aquells dies era coordinador del gabinet del cap de Govern, Iago Andreu, que va fer un comentari al tuit titllant-los de “xusma”, per unaintromissió il·legítima en l’honor. La Batllia va desestimar la demanda. Però ara la sala civil del Superior ha donat la raó als expropietaris de BPA que van recórrer contra la sentència en primera instància. Jover i Andreu hauran de pagar 2.500 euros cadascun als germans Cierco i publicar un tuit de rectificació on diguin que han estat condemnats per intromissió a l’honor. Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va explicar que havia fet una piulada “desafortunada” en un moment en què s’estaven publicant “informacions poc contrastades, opinions i notícies falses” contra el Govern, institucions i sectors econòmics andorrans. “Vaig fer el tuit després que es publiqués una informació molt greu acusant el cap de Govern d’acceptar suborns per canviar el sentit de l’adjudicació del casino. Informacions falses que volien incidir en el context electoral”, va indicar el ministre. En aquells dies titular de la cartera d’Educació, Jover va assegurar ahir que “la meva forma no va ser l’adequada i vaig ser molt més dur del que tocava”. Admetent que se sentia més “còmode” amb la sentència de la Batllia, va insistir que “acataré” una resolució que l’obliga a indemnitzar els Cierco i fer front a les despeses judicials.

tracking