x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Govern posa en venda l'emblemàtic edifici de l'ambaixada a Brussel·les

Està situat en un lloc privilegiat però l’executiu vol un lloguer a prop de les institucions
La històrica ambaixada d'Andorra a Brussel·les.

L'edifici de l'ambaixada a Bèlgica està en venda

La històrica ambaixada d'Andorra a Brussel·les.

Google
Actualitzada 01/07/2020 a les 15:32
L’ambaixada andorrana a Brussel·les és especial, no tan sols perquè va ser una de les primeres seus diplomàtiques, sinó perquè es tracta d’un edifici emblemàtic que alberga episodis de la història al seu interior, ubicat al nucli històric de la capital belga i d’Europa, on es decideix el futur de tots els països membres de la Unió Europea i, sens dubte, de països tercers com Andorra. El Govern ha decidit treure al mercat aquest immoble, que es va posar en titularitat d’una empresa i que ara està en venda per aconseguir uns bons ingressos amb la idea de fer el trasllat a un edifici d’oficines més a prop de les institucions europees, tot i que l’ambaixada es troba a dues parades de transport públic d’aquests organismes oficials.
El Govern no ha anunciat oficialment la seva intenció de tancar l’operació de venda, que fonts coneixedores de l’operació interpreten com una manera d’aconseguir recursos econòmics en un moment molt delicat per a les arques públiques a causa de l’endeutament per la crisi sanitària de la Covid-19. Les mateixes fonts es mostren escèptiques amb l’opció de lloguer, tenint en compte que qualsevol despatx gran proper a les institucions europees té un preu elevat.

L’ambaixada, que va ser comprada pel Govern de Josep Pintat, va ser objecte d’una profunda renovació al seu interior, de manera que la planta baixa funcionava com a oficina de turisme i la primera planta és l’ambaixada. També pot ser la residència habitual del representant diplomàtic, si bé només Carme Sala el va utilitzar com a tal, ja que Meritxell Mateu va decidir viure en un pis a la capital belga i l’edifici no s’ha tornat a fer servir com a residència oficial dels ambaixadors o ambaixadores.

Ribas
El 16 d’octubre del 1991 el cap de Govern en aquell moment, Òscar Ribas, va inaugurar l’oficina de turisme amb la voluntat que les representacions d’Andorra que existeixen a l’estranger es convertissin en ambaixades reals. “Per als andorrans és important que aquesta casa i totes les altres cases establertes pel món esdevinguin veritables ambaixades. Espais diplomàtics que provin la identitat d’Andorra, el dret a existir en tant que estat independent...”, va dir Ribas davant d’altes autoritats ministerials belgues i de la mateixa Comunitat Econòmica Europea.

Aquestes paraules van ser pronunciades en el marc de la inauguració oficial de la nova oficina de turisme d’Andorra a Brussel·les, una delegació que va ser creada per repartir les seves tasques entre promocionals i polítiques davant la CEE. Ribas va confirmar aquesta dualitat esmentant que “aquesta casa és veritat que podria semblar destinada a oferir solament una visió lúdica, turística d’Andorra, però és innegable que la seva situació en el marc de Brussel·les... ens esperona perquè pugui esdevenir un centre de divulgació política, institucional i econòmica d’Andorra i, alhora, ser el receptor de la vitalitat europea que Andorra necessita”.
París, Madrid i Brussel·les són els tres punts claus de les relacions exteriors d’Andorra, especialment en l’actualitat, quan s’està negociant l’acord d’associació amb la UE, que serà essencial en el desenvolupament econòmic i condicionarà les futures generacions. Quasi 18 anys d’història estan darrere de cada paret d’aquest edifici.

 
POPULARMENT, LA CASA D'ANDORRA A LA CAPITAL BELGA
La seu, que ja es trobava en funcionament des del mes de març del 1991, va ocupar l’espai restaurat d’un edifici d’interès històric, constava de vàries plantes; la primera dedicada a l’oficina turística, i les superiors, habilitades per acollir reunions de treball en el marc de la Unió Europea.
L’immoble es troba situat a uns 100 metres de la Grand Place, al centre mateix de Brussel·les. Inicialment se’l va anomenar Casa d’Andorra a Brussel·les. Albert Pintat va ser designat primer ambaixador d’Andorra a Bèlgica pel Govern de Marc Forné, el 1995, a qui el va seguir Meritxell Mateu dos anys més tard. Actualment, Esther Rabasa és ambaixadora d'Andorra a la Unió Europea, el Regne de Bèlgica, el Regne dels Països Baixos i el Gran Ducat de Luxemburg. Andorra ha anat desplegant representants diplomàtics en diferents països i la xarxa actual no té res a veure amb l’inici a la capital belga.
Etiquetes
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts