Pandèmia mundial

Els comuns aporten set milions d'euros a l'espera del que doni Sant Julià de Lòria

Els cònsols afins al Govern decideixen fer la donació malgrat el malestar amb Gili

Els comuns aporten sis milions d'euros a l'espera del que doni Sant Julià de LòriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns aportaran finalment un total de 7,1 milions d’euros al fons de solidaritat del Govern per pal·liar les conseqüències econòmiques derivades de la crisi del coronavirus. En concret, la quantitat surt de la suma dels dos milions d’euros que posarà la capital, un milió i mig per part de la corporació encampadana, un milió per part de Canillo i un altre per part d’Escaldes, i 800.000 euros transferits pel comú liderat per Mortés i pel que encapçala Molné. La xifra queda encara pendent de la quantitat amb què pugui participar Sant Julià, que de moment no ha donat cap resposta concreta en espera de la liquidació pressupostària de la corporació atenent la situació financera complicada de la parròquia, que frega el límit d’endeutament.

Així doncs, i malgrat la polèmica sobre l’aportació de Rosa Gili, finalment els cònsols afins al Govern han decidit fer l’aportació que consideren escaient sense entrar en la quantitat transferida per part de l’escaldenca. L’últim episodi de disconformitat el va protagonitzar dissabte el cònsol de Canillo, Francesc Camp, que va dir públicament que deixava la seva donació en standby perquè no trobava just que la seva parròquia aportés la mateixa quantitat que Escaldes, tenint en compte la diferència de població. El malestar també el va evidenciar en més d’una ocasió la cònsol de la capital, Conxita Marsol, que tampoc estava d’acord amb la posició de Gili. Cal recordar que en un inici la socialdemòcrata havia posat sobre la taula la possibilitat de no aportar res al fons de solidaritat del Govern i optava només per la creació d’una ajuda pròpia per als ciutadans de la parròquia. Finalment, però, el treball amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, ha aconseguit reconduir la situació i a través del diàleg, i no de la imposició com criticava Gili, s’ha acordat una aportació d’un milió per part del comú escaldenc. Per parlar sobre aquesta qüestió, els cònsols que donen suport a l’executiu van reunir-se de nou dilluns passat a la tarda però finalment van decidir no fer més enrenou amb la qüestió, deixar per tancada la polèmica i ser fidels al seu posicionament, malgrat que molts segueixen pensant que és insuficient.

ELS FETS

Els comuns portaran 6,1 milions d’euros al fons de solidaritat de Govern per ajudar a pal·liar les conseqüències econòmiques derivades de la crisi de la Covid-19.

xAndorra la Vella és la parròquia que aportarà més diners, amb una transferència de 2 milions d’euros. Encamp donarà 1,5 milions, Canillo i Escaldes un milió cada comú i 800.000 per part de Mortés i de Molné. Sant Julià definirà la seva aportació en funció de la situació financera.

Els cònsols afins a l’executiu es van reunir dilluns per parlar sobre la polèmica amb Gili però finalment van decidir deixar l’enrenou i fer l’aportació que consideraven escaient.

tracking