x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

El circuit del metge referent arrenca de nou avui amb prop de 60.000 usuaris

Es reprèn la via preferent, aturada per la Covid-19, amb la penalització si es va directe a l’especialista
La implantació de la via preferent va quedar aturada per la pandèmia.

El nou model de metge referent arrenca avui amb 60.000 usuaris

La implantació de la via preferent va quedar aturada per la pandèmia.

Fernando Galindo
Actualitzada 01/07/2020 a les 06:19
La via preferent que va arrencar al gener es reprèn de nou a partir d’avui després que la implantació es paralitzés per la pandèmia en considerar que era incompatible continuar amb el seu desenvolupament amb l’emergència sanitària. A partir d’avui entren en vigor els canvis en el copagament i la penalització per als usuaris que no segueixin el circuit del metge referent i acudeixin, sense derivació, a un especialista. Les dades actualitzades reflecteixen que un 83% dels usuaris han triat metge de capçalera referent i, per tant, se sumen al nou sistema. Són un total de 59.845 persones. El nombre ha arribat fins a les 64.232 persones però les més de 4.000 de diferència amb la primera dada s’expliquen perquè hi havia per exemple treballadors temporers que havien fet el tràmit d’escollir el referent i que ara ja no són al país.
Les conseqüències de no seguir la via són haver de pagar les visites més cares perquè es redueix el reemborsament de la CASS. De les consultes els pacients hauran d’abonar el 67% i de les proves diagnòstiques i dels actes de reeducació i readaptació funcional (com poden ser fisioterapeutes o logopedes), un 40%. Seguint la via és un 25% i un 35%, respectivament. La via preferent arrencava l’1 de gener però els problemes detectats els primers dies de la posada en marxa, associats al fet que no tots els metges tenien l’adaptació necessària per generar les noves receptes i també alguns problemes informàtics, van provocar que la implantació plena s’ajornés al 31 de març. Però quinze dies abans va esclatar la crisi sanitària i es va decretar el confinament i el Govern va establir per llei l’ajornament de la via preferent. La setmana passada el Govern anunciava la represa recordant que el nou sistema vol la millora de la qualitat, accessibilitat, eficiència i sostenibilitat de l’atenció sanitària.
Etiquetes
  • #7 Desacord total
    (01/07/20 11:40)

    Això millor per Espanya, aquí tot ho paguen per avançat i podem estar en el nostre dret d'anar a l'especialista sense anar al metge de capçalera i esperar 5 a 7 hores a una visita de 5 minuts sense cap diagnòstic. Cada dia anem millor i el Sr. Piqué a casa seva.

    Respondre
  • #6 demi russo
    (01/07/20 11:27)

  • #5 Sous desproporcionats...
    (01/07/20 10:03)

    andorra va dir..
    No només de Piqué, també de caps de servei de fora, que tenen sous d'estrelles quan són mediocres i bunqueritzen els serveis amb absolutistes.

    Respondre
  • #4 Higea
    (01/07/20 10:01)

    El metge referent no beneficia en cap cas al pacient, beneficia al entramat economic sanitari.

    Respondre
  • #3 LLuïssa
    (01/07/20 09:41)

    He demanat hora al metge de capçalera. Hes esperat relativament poc. Ara m'envia al dermatòleg. He d'esperar quinze dies més. Sincerament no hi veig ni l'estalvi ni la lògica. Què és perquè a la llarga ens cansem i ni anem al metge?

    Respondre
  • #2 Clar que si, clar...
    (01/07/20 09:18)

    "el Govern anunciava la represa recordant que el nou sistema vol la millora de la qualitat, accessibilitat, eficiència i sostenibilitat de l'atenció sanitària." Si, clar que si... clar, ficant totes les traves burocràtiques possibles per evitar pagar el que toca, cobrant dos cops per aconseguir una visita, col·lapsant encara més les cues al metges de capçalera utilitzant-los com a secretàries per a que ens demanin hora, però segur que la culpa serà del COVID... un aplaudiment per als caps pensants de govern i la CASS, visca!

    Respondre
  • #1 andorra
    (01/07/20 08:51)

    més despesa camuflada darrera per fer veure que estalviarem.
    quina mentida, ah s'ha d'estalviar per a poder pagar el super sou del piqué, ho oblidava

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts