La policia seguirà fent controls als temporers

L’objectiu és que tots els treballadors ara ja en situació irregular abandonin el Principat

La policia seguirà fent controls als temporersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El control d’immigració fa part de les tasques de la policia, van recordar ahir des del cos, i per això s’està fent el seguiment als treballadors temporers que encara continuen al país per garantir que abandonen el territori ara que ja se’ls ha expirat l’autorització de residència, tenen vols de retorn als seus països i les fronteres estan reobertes. Dijous van acudir a la parròquia de Canillo perquè, segons van exposar, se’ls havia informat que hi havia treballadors en situació irregular que no volien deixar el país. A aquests se’ls va identificar i se’ls van donar vuit dies per deixar el territori nacional i se’ls va recordar que si no ho feien voluntàriament s’activaria l’ordre forçosa d’expulsió. Segons van indicar des del cos d’ordre, els temporers van entendre la situació perquè, a més, se’ls va recordar que si acabaven deixant el Principat per la força no podrien tornar a fer temporada l’any vinent, que és la intenció de molts. La policia en farà més, d’aquests controls, van indicar, perquè a més es tracta de donar compliment a la decisió del Govern de no seguir prorrogant les autoritzacions de residència un cop es van activar més vols de repatriació i es va normalitzar la mobilitat a les fronteres. Malgrat que els extracomunitaris no podran passar la frontera hispanoandorrana amb normalitat fins a l’1 de juliol (dimecres vinent), aquells que tenen un passatge d’avió no tenen cap dificultat per al desplaçament.

Les tasques de control migratori fan part de la rutina del cos, tot i que van admetre que la situació provocada per la pandèmia fa que aquest any sigui excepcional. El Govern, davant l’esclat de la pandèmia, les restriccions de mobilitat derivades i les dificultats per tornar al país dels centenars de treballadors temporers que s’havien quedat atrapats al país els ha anat prorrogant l’autorització de residència i la cobertura sanitària. Els comuns (especialment de les parròquies amb camps de neu) han facilitat allotjament, mentre que entitats com la Creu Roja o Càritas han cooperat facilitant-los articles de primera necessitat. La darrera pròrroga del permís governamental per romandre al país va expirar el dia 22. Però el ministre portaveu, Eric Jover, va exposar aquesta setmana que hi hauria sensibilitat amb aquelles persones que tenien vols de retorn en dies posteriors al 22. El ministre va assenyalar que “pot haver-hi gent que hagi contractat un viatge d’avió els propers dies”, i va advocar per deixar-los un marge de temps perquè seguissin al Principat fins poder completar la seva sortida. A mitjan setmana els comuns d’Encamp i Canillo també van confirmar que la majoria de temporers als quals havien facilitat allotjament ja havien marxat i que únicament quedaven persones amb situacions particulars que els dificultaven deixar el país abans del juliol.

NOUS VOLS AL JULIOL I A L'AGOST CAP A L'ARGENTINA

La situació dels temporers argentins va ser de les més problemàtiques arran de la decisió inicial del seu país de tancar les fronteres i no permetre els vols de repatriació per protegir-se de l’expansió de la pandèmia. L’Argentina ha anat flexibilitzant aquesta decisió i ja fa algunes setmanes que va establir un calendari de vols per permetre el retorn dels seus nacionals varats a l’exterior. La decisió més recent és l’acord amb Espanya, França i els Països Baixos per programar un seguit de vols que permetran que tornin a l’Argentina persones que estan bloquejades en tots tres països des dels aeroports de Madrid, París i Amsterdam. Són una vintena de vols en total i el primer està previst per al 4 de juliol des de l’aeroport de Barajas, operat per l’espanyola Iberia. La mateixa companyia farà quatre vols més; l’11, el 18 i el 25 de juliol i l’1 d’agost. També Iberia operarà vuit vols entre París i Buenos Aires i en aquest cas s’allarguen fins al setembre. Seran el 12, 19 i 28 de juliol, l’11, 18 i 25 d’agost, i l’1 de setembre. El dia 22 passat hi va haver un vol des de Madrid a Buenos Aires que va retornar 243 argentins. I dilluns 29 hi ha un segon en el qual també viatjaran 243 passatgers.

tracking