Sanitat

L'assessora externa liderarà la transformació a El Cedre

Montse Alsina es convertirà durant un any en la coordinadora de la residència per implantar el nou model de funcionament

L'assessora externa liderarà la transformació a El CedreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vegada passat el pitjor de la pandèmia del coronavirus El Cedre intenta tornar a la normalitat, quelcom que no serà fàcil a causa de l’elevada mortalitat que ha viscut el centre i les polèmiques que l’han envoltat en els darrers mesos. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, confiava a deixar tancat el futur de la residència dijous passat, durant el consell directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, però s’haurà d’esperar a la propera cita per deixar-ho definitivament resolt.

Tot i així, encara que sigui sense l’aprovació oficial, les consignes estan clares, de manera que Montse Alsina es convertirà en la coordinadora d’El Cedre durant el període d’un any. Aquesta ha estat sempre la idea original, però la pandèmia va deixar Alsina confinada a Barcelona i el ministeri va recórrer a Anna Xandri per fer-se càrrec del centre. És evident que el Govern havia perdut la confiança en l’anterior coordinadora, Mercè Escrig, tant per la seva gestió com per ser el centre de les queixes d’un personal que necessitava un lideratge fort i de confiança en els pitjors moments de la pandèmia i quan El Cedre era el focus de les defuncions, en part perquè molts dels padrins patien altres patologies que els van fer més vulnerables a la Covid-19.

El nomenament d’Alsina ha de coincidir amb una transformació de la residència, no tan sols pel que fa a aconseguir una bona sintonia amb una plantilla molt cremada a causa dels mesos de pandèmia i per la falta de respecte que va patir de l’anterior cap, sinó perquè Alsina va aterrar a Andorra amb la missió d’implantar el denominat model d’atenció centrada en la persona (ACP), una nova forma de gestió que segurament patirà canvis en la seva versió original perquè els residents necessiten quelcom més que cuidadores les 24 hores. Alsina té aquest repte i un termini d’un any per posar en marxa el nou sistema. Durant aquest període el ministeri confia en la seva llarga trajectòria i experiència perquè, abans de marxar, deixi una proposta sobre la taula del titular de Salut amb el nom de la persona que consideri que està capacitada per ser la màxima responsable del geriàtric.

Per la seva banda, Xandri, que ha estat al capdavant del centre durant aquests mesos de pandèmia, tornarà al seu lloc de treball, de coordinadora del servei d’atenció primària. Va arribar al març a El Cedre d’atenció primària del SAAS, enmig d’un clima laboral enrarit i de fortes crítiques cap a l’anterior coordinadora, Mercè Escrig, que durant la pandèmia va fer tasques d’infermeria. Actualment està de baixa laboral i tot apunta que quan tingui l’alta l’esperarà la carta d’acomiadament.

Fonts dels treballadors del centre assistencial van comentar ahir que l’ambient laboral ha canviat radicalment i que han pogut treballar amb comoditat i amb criteris adequats a les necessitats dels usuaris d’El Cedre, tot i lamentar l’elevat nombre de defuncions de padrins que eren usuaris de la residència.

LA QUERELLA QUE PLANA SOBRE ELS RESPONSABLES

Un grup de familiars de residents que van morir o que continuen com a usuaris s’han agrupat per presentar una querella conjunta contra la gestió que s’ha fet a El Cedre. Els familiars estan convençuts que en el període prepandèmia no es van prendre les mesures de seguretat adients, que segons ells haurien salvat moltes vides, com l’ús de les mascaretes o un seguiment més exhaustiu de la salut dels residents, però en alguns casos, com ja va explicar aquest diari, el personal es va trobar amb l’oposició frontal de la llavors coordinadora perquè podien espantar la gent gran. Ara mateix estan cercant l’advocat que els representi.

tracking