El comú lauredià tancarà la cala quan augmenti el cabal del Valira

Majoral afirma que durant els dos mesos que estarà en funcionament la platja fluvial el nivell de l’aigua és baix

El comú lauredià tancarà la cala quan augmenti el cabal del ValiraCOMÚ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria tancarà la platja fluvial quan augmenti el cabal del Valira. Així ho va indicar al Diari el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, en resposta als dubtes exposats per Apapma a través de les xarxes socials. El col·lectiu va posar en relleu que la zona del riu on s’ubicarà la platja, al seu pas per la zona del parc del Prat del Senzill, està catalogat com un espai inundable pel Govern i es va qüestionar com el comú assegurarà la seguretat a la cala fluvial. “No estem en contra del projecte, però volem tenir resposta als nostres dubtes, el fet que sigui una zona inundable ens genera incertesa”, va dir el president d’Apapma, Carles Iriarte.

En resposta a les qüestions de l’associació, Majoral va afirmar que “sense cap mena de dubte si se’ns alerta que hi ha possibilitat d’inundació o que el cabal del riu augmentarà considerablement nosaltres tancarem l’accés a l’atracció”. Tanmateix, va puntualitzar que la voluntat de la corporació és habilitar una activitat de lleure, “no una edificació, que estarà oberta durant els mesos de juliol i agost, quan el nivell del riu és més baix. Que sigui una zona inundable o no està condicionat a l’activitat que s’hi vulgui fer”.

Entre els dubtes més destacats, el col·lectiu va criticar que la corporació no realitzés una exposició pública per explicar el projecte. En resposta, Majoral va explicar que en ser un projecte que no afecta més de 50 metres del Valira “no és necessari fer una exposició. Nosaltres vam seguir el tràmit vigent i vam realitzar una sol·licitud simplificada al ministeri de Medi Ambient”. Malgrat que va puntualitzar que “hauria estat una bona aposta fer-ho, però el projecte va néixer a última hora i si ho haguéssim exposat i validat amb la població probablement encara no estaria fet”.

Impacte mediambiental

Iriarte també va indicar que una altra de les qüestions que més els preocupen és l’impacte ambiental que pot tenir la cala en la fauna i la flora de l’indret. “El moviment de terres que s’ha realitzat per modificar el marge i potser la llera del riu afectaran els animals que hi habiten, i no sé si el comú ha tingut en compte aquesta consideració”, va manifestar el president d’Apapma. Al seu torn, el cònsol major lauredià va argumentar que “l’únic moviment que hem realitzat a la llera del Valira ha estat treure les quatre pedres que estaven mal posades”. Per aquest motiu, va apuntar que no hi ha cap impacte mediambiental en l’activitat, ja que “no és permanent, només estarà a l’estiu i al setembre tot tornarà a ser com era abans, sense canvis”.

Quant a la seguretat de la platja, Majoral va comentar que l’atracció comptarà amb un socorrista “que vetllarà per la seguretat dels assistents”. I va expressar que per poder aconseguir un accés segur a la cala “estem esperant que baixi el cabal del riu per fer una rampa de sorra i salvar el metre de desnivell que hi ha actualment entre la platja i la zona de bany”.

Tot i les crítiques rebudes per Apapma, el cònsol lauredià va animar l’associació a emplaçar-se al comú per resoldre els dubtes que els puguin sorgir. “Estic content que hi hagi organismes que es preocupin pel tema mediambiental, per aquest motiu la corporació té les portes obertes per explicar i solucionar qualsevol problemàtica”, va dir Majoral. Així, va comentar que “quan vulguin poden venir a veure els dossiers d’impacte mediambiental que hem fet a propòsit per l’activitat i, més enllà, també els explicarem el projecte que tenim pensat per a la llera del Valira”.

Per la seva banda, el president de l’associació va considerar la possibilitat d’adreçar-se al comú per rebre resposta sobre les qüestions presentades i va matisar que “amb altres corporacions no hi havia aquesta predisposició per reunir-se i parlar”.

LA PLUJA CANCEL·LA LA INAUGURACIÓ

El comú va haver de cancel·lar la inauguració de la platja fluvial prevista per ahir a la tarda a causa de les condicions meteorològiques, que van deixar pluja i calamar-sa durant la tarda a la parròquia. El cònsol va lamentar no poder obrir l’activitat lúdica al públic per Sant Joan, però va informar que es trasllada a dissabte vinent i que es duran a terme els actes i espectacles plantejats des d’un inici. Així, Majoral donarà el tret de sortida a la temporada d’estiu de la cala laurediana i tot seguit els assistents gaudiran de l’actuació de la Colla Gegantera i de l’Esbart Lauredià.

tracking