PANDÈMIA MUNDIAL

Contractes de mig any per sobreviure a la crisi

Govern impulsa un programa de places temporals fins al desembre dins del sector públic per als inscrits al servei d’Ocupació

Contractes de mig any per sobreviure a la crisiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern impulsa un pla d’ocupabilitat dins del sector públic per ajudar les 1.761 persones que hi ha a l’atur. El programa inclou contractes amb la remuneració del salari mínim i de durada d’entre un i sis mesos per a les persones sense feina que estiguin inscrites al servei d’Ocupació tant en places laborals pròpiament de l’executiu com també de les parapúbliques fins al 31 de desembre. No s’inclouen els comuns, ja que la Llei de Funció Pública no ho permet. Les contractacions també tindran en compte les persones amb algun tipus de discapacitat, que poden tenir una jornada laboral més curta i amb menys remuneració.

El pla d’ocupabilitat, que té una partida prevista de 800.000 euros que pot ser ampliable si és necessari, té la voluntat de donar una sortida al gran nombre d’aturats mentre cerquen una altra feina. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va deixar clar ahir en roda de premsa que si una persona està treballant en el sector públic gràcies a aquests programes i troba feina podrà abandonar el lloc temporal per incorporar-se a l’empresa contractant.

El que encara no es coneix són quantes places s’oferiran i quins perfils de treballadors seran necessaris. El Govern encara treballa per conèixer quins són els sectors públics amb més necessitats i intentar quadrar-les amb els perfils de la gent a l’atur. Pel que fa als requisits per accedir a les ofertes són tenir més de 16 anys, està inscrit al servei d’Ocupació –no caldrà el mínim de 45 dies que es demanava fins ara– i no haver rebutjat un lloc de feina adient per al treballador demandant.

Pla per al sector privat

El programa d’ocupabilitat en el sector públic es va presentar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres i es va detallar dilluns als membres del Consell Econòmic i Social, integrat també per la patronal i representants del sector privat. Sobre el pla que també prepara el Govern i que ha d’afectar l’empresa privada, però, encara no se’n coneixen els detalls. La intenció de l’executiu és que el sector privat també pugui ajudar les més de 1.700 persones que actualment estan a l’atur, però no és fàcil tenint en compte que moltes de les empreses del país tenen encara treballadors en ERTO. En aquest sentit, es treballa perquè siguin sectors concrets no tan afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid-19 que puguin contractar més personal.

Un d’aquests sectors podria ser el de la construcció, tot i que des de la CEA recorden que en aquesta ocasió, a diferència de la crisi del 2008, el perfil de gent aturada no té res a veure amb el sector immobiliari. El president de la patronal, Gerard Cadena, va recordar que ara el perfil majoritari que cerca feina està relacionat amb el turisme i que són justament les empreses d’aquest sector les que encara tenen molta gent en ERTO. Per això, va insistir que cal enfocar-se en la reactivació econòmica perquè hotels i comerços, especialment, recuperin els treballadors que encara tenen en suspensió temporal. La visió la comparteix la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra, que va remarcar que caldrà trobar sectors menys afectats per la crisi i no forçar els que encara tenen gent sense anar a la feina.

El Govern també preveu incorporar en els programes d’ocupabilitat formacions per a aquells treballadors aturats que vulguin optar per altres sectors i així obrir-se a noves oportunitats. Aquesta podria ser una opció per diversificar els perfils actualment aturats més enllà del sector turístic. De moment, encara no s’ha concretat tampoc quin tipus de formacions s’oferiran.

MODIFICACIONS DELS ERTO A TRAVÉS DEL WEB DE TREBALL

El Govern va aprovar ahir, a proposta del ministeri d’Economia, que els empresaris puguin dinamitzar o fer modificacions dels ERTO –ja siguin suspensions temporals de contracte laboral o reduccions de jornada laboral– a través de la pàgina web de Treball. L’objectiu és agilitzar i facilitar a les empreses els canvis que hagin de fer a mesura que la situació econòmica evoluciona per tal que les prestacions arribin de la manera més adequada.

tracking