Pandèmia mundial

La crisi afectarà de ple Andorra Telecom

L’operadora admet que es reduiran la xifra de negoci i els beneficis i que podria tenir un impacte negatiu en el valor de determinats actius

La crisi afectarà de ple Andorra TelecomFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi econòmica provocada pel coronavirus també afectarà una de les empreses que any rere any obté millors resultats del Principat: Andorra Telecom. L’operadora, que l’any passat va tancar l’exercici amb un benefici de 33,2 milions d’euros després d’impostos, adverteix al final de la memòria corresponent al 2019 de les dificultats econòmiques que pot tenir aquest any.

“Tenint en consideració la complexitat dels mercats a causa de la globalització dels mateixos i l’absència, de moment, d’un tractament mèdic eficaç contra el virus, les conseqüències per a les operacions de la societat són incertes i dependran en gran manera de l’evolució i extensió de la pandèmia en els propers mesos, així com de la capacitat de reacció i adaptació de tots els agents econòmics impactats”, indica Andorra Telecom després de recordar que l’OMS va qualificar l’11 de març passat la Covid-19 com una malaltia d’afectació mundial.

L’operadora assenyala que a la data de formulació dels comptes anuals (fa unes setmanes) era prematur realitzar una valoració detallada o quantificació dels possibles impactes que tindrà la Covid-19 sobre la societat, “a causa de la incertesa sobre les seves conseqüències, a curt, mitjà i llarg termini”.

Avaluació preliminar

La memòria adverteix que els administradors i la direcció de la societat han realitzat una avaluació preliminar de la situació actual conforme a la millor informació disponible i que, per les consideracions esmentades anteriorment, aquesta informació pot ser incompleta. Tot i això avancen el que consideren pot ser l’afectació del coronavirus en l’esdevenir de l’operadora.

Per a Andorra Telecom és previsible que la situació general dels mercats pugui provocar un augment general de les tensions de liquiditat en l’economia, així com una contracció del mercat de crèdit. En aquest sentit, la societat “no preveu tenir problemes de liquiditat gràcies a l’important volum d’actius financers líquids dels quals disposa, que juntament amb la posada en marxa de plans específics per a la millora i gestió eficient de la liquiditat, permetran afrontar aquesta situació”.

L’operadora adverteix que la situació canviant i imprevisible dels esdeveniments podria arribar a implicar l’aparició d’un risc d’interrupció temporal en alguns serveis. “La societat ha establert grups de treball i procediments específics destinats a monitoritzar i gestionar en tot moment l’evolució de les seves operacions, amb la finalitat de minimitzar el seu impacte donada la rellevància que aquests tenen en aquest moment per als ciutadans, empreses i institucions del país”, indica.

La memòria continua assenyalant que els factors que s’han esmentat anteriorment, juntament amb altres factors específics com la caiguda del volum d’operacions dels visitants, la menor disposició per captar-ne de nous i la contracció general del mercat, “poden provocar una disminució en els pròxims estats financers en els imports d’epígrafs rellevants per a la societat com l’import net de la xifra de negocis, el resultat operatiu o el benefici abans i després d’impostos”.

El text afegeix que “si bé de moment no és possible quantificar de manera fiable el seu impacte, tenint en compte els condicionants i restriccions ja indicats”.

L’anàlisi respecte al risc de valoració dels actius i passius del balanç posa en relleu que “un canvi en les estimacions futures de les vendes, costos operatius i cobrabilitat dels clients de la societat podria tenir un impacte negatiu en el valor comptable de determinats actius així com en la necessitat de registre de determinades provisions o un altre tipus de passius”. L’operadora afegeix que “tan aviat com es disposi d’informació suficient i fiable, es realitzaran els anàlisi i càlculs adequats que permetin, en el seu cas, la reavaluació del valor d’aquests actius i passius”.

Risc de continuïtat

L’avaluació conclou assenyalant respecte al risc de continuïtat que “tenint en compte tots els factors abans esmentats, els administradors consideren que la conclusió sobre l’aplicació del principi d'empresa en funcionament, continua sent vàlida”.

El document amb el qual es tanca la memòria anual del 2019 d’Andorra Telecom finalitza posant en relleu que “els administradors i la direcció de la societat estan realitzant una supervisió constant de l’evolució de la situació, amb la finalitat d’afrontar amb èxit els eventuals impactes, tant financers com no financers, que puguin produir-se”.

tracking