x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

2.000 empleats no han cobrat l'ERTO

En molts dels casos no s’ha realitzat el pagament perquè la sol·licitud de l’empresa segueix bloquejada per tenir deutes amb l’administració
L'avinguda Carlemany a l'inici del confinament a causa de la Covid-19.

Uns dos mil empleats no han cobrat l'ERTO

L'avinguda Carlemany a l'inici del confinament a causa de la Covid-19.

Fernando Galindo
Actualitzada 04/06/2020 a les 17:50
Gairebé 2.000 treballadors afectats per un ERTO no han cobrat encara la part del salari del mes de maig que correspon abonar al Govern –fins al 75% de les nòmines un cop feta la reducció inclosa en la mesura–. Els motius són diversos i van des del fet que l’empresa validés electrònicament la cotització més tard del 28 de maig, fins a aquells assalariats que no han facilitat cap número de compte a la CASS en el qual se’ls pugui realitzar la transferència, o fins i tot perquè encara hi ha sol·licituds d’empreses que volen fer un ERTO que no han estat validades pel departament de Treball per falta de documentació o irregularitats.
En total, hi ha aproximadament un 20% de demandes bloquejades per aquests diferents motius, la majoria de les quals tenen com a causa principal el fet que l’empresa tingui deutes amb l’administració. En aquest cas, fins que l’empresari no es compromet a fer front al pagament del deute, ja sigui abonant-ne la totalitat o signant un compromís per fer-ho a terminis, no es validarà la sol·licitud per a la reducció o suspensió de la jornada dels treballadors i, per tant, l’empleat no cobrarà. Si finalment l’empresa no fa front als deutes i, per tant, no aconsegueix l’ERTO, haurà de pagar íntegrament els salaris als treballadors. Ni la llei ni Govern, però, han fixat cap data límit per fer front als imports impagats abans de rebutjar l’ERTO, fet que pot provocar que els assalariats afectats triguin encara dies a rebre la nòmina.


Tràmits a la CASS

En el cas de la falta de dades bancàries dels assalariats o bé de la validació electrònica del full de cotització, la gestió per desbloquejar el pagament és més fàcil i ràpida. Segons van detallar des de la CASS, els treballadors que fins ara, per decisió pròpia, no havien facilitat mai cap número de compte, cobraven les prestacions corresponents a través d’un xec bancari. En el cas del pagament dels ERTO, però, aquesta possibilitat no existeix, ja que encara que la transacció la fa la CASS, la transferència es fa des d’un compte del Govern. Per tal de fer possible el traspàs, la parapública està informant les persones que es troben en aquesta situació perquè facilitin un número de compte.
Pel que fa a les empreses que encara no han fet la validació electrònica de la cotització, pot haver-hi diferents casuístiques. La més comuna és que la petició d’ERTO s’hagi acceptat més tard del 28 de maig i per tant l’empresa hagi validat el full de cotització amb posterioritat. En aquest cas, el pagament només s’hauria d’ajornar uns dies. En el cas que sigui la parapública que encara no hagi generat el document electrònic que ha de validar l’empresa, des de la CASS recomanen als afectats que contactin amb l’executiu per conèixer si hi ha algun problema amb la sol·licitud.

D’altra banda, el Govern va informar que s’havien pogut pagar amb normalitat durant la jornada d’ahir 7.756 treballadors, que representa més del 80% dels afectats pels ERTO. En aquests casos, el pagament es va realitzar a través de la CASS en els tres primers dies de mes, tal com marca la llei.
Cal recordar que el treballador cobrarà la nòmina a través de dues transferències, la realitzada per la CASS i la restant per part de l’empresa.

 
EL GOVERN REBUTJA LA PROPOSICIÓ DE LLEI DEL PS
L’executiu va emetre un criteri desfavorable a la proposició de llei promoguda pel grup parlamentari socialdemòcrata, que preveu augmentar la prestació dels autònoms que han vist aturada la seva activitat des del mes de març passat. El Govern considera que la recent modificació de la Llei òmnibus promoguda per l’executiu “soluciona i millora” algunes de les situacions que pretén corregir la proposició del PS. També assenyala que la modificació inclou altres casuístiques que van més enllà del text motiu d’anàlisi i per tant millora la cobertura al teixit dels treballadors per compte propi. El Govern insisteix en el fet que la recent modificació aprovada permet que les persones que realitzen una activitat per compte propi puguin compatibilitzar la reducció de la cotització i la percepció de la prestació prevista equivalent al salari mínim. També es resol que la reducció significativa de l’activitat permeti a les persones que realitzen una activitat per compte propi acollir-se a una base de cotització equivalent al salari mínim fins que el Govern no declari per decret la fi de la situació d’emergència sanitària ocasionada per la pandèmia del SARS-CoV-2.
Etiquetes
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts