x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Ànsies de normalitat

La desintoxicació del confinament motiva turistes francesos i residents a sortir a comprar als comerços i a consumir en bars i restaurants. La jornada festiva convida a reprendre aquells hàbits que durant dos mesos i mig han estat privats a causa de l’emergència sanitària.
Actualitzada 02/06/2020 a les 13:22
Bars restaurants comerçosLa reobertura de la restauració i del sector comercial en general, i l’avinentesa de la segona Pasqua, ha comportat que la població sortís al carrer a gaudir de la nova normalitat que inicia el país després de dos mesos i mig de confinament arran de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. La jornada va donar el tret de sortida al Pas de la Casa, amb l’arribada de més de dos mil residents francesos. “Hem sortit ben d’hora de casa per no trobar-nos cues, però a les sis de la matinada ja n’hi havia i fins a les set no hem arribat a Andorra”, manifesta en Cibot, un turista de l’Arieja.
L’ambient turístic al poble fronterer va durar ben poques hores, ja que la majoria de gals que van accedir al Principat van comprar i van marxar cap a casa. “En una situació normal venim habitualment, sempre omplim el dipòsit i fem la compra al Pas de la Casa, però ara feia tres mesos que no podíem baixar”, comenta la Caroline. Per la seva banda, l’Agathe exposa que l’obertura de bars i restaurants els ha motivat a venir a passar el dia a Andorra. “Som de Perpinyà i teníem ganes de passejar per la muntanya i gaudir del paisatge, i veient la situació sanitària a Andorra hem decidit fer unes compres, dinar en algun establiment i tornar cap a casa a la tarda”, afirma.

El més satisfet amb la reobertura va ser el sector comercial del Pas de la Casa. L’Horacio, el responsable del Supermercat del Sud, posa de manifest que amb la reactivació i l’obertura de la frontera “hem pogut recuperar tot el personal que teníem en ERTO”. Tanmateix, indica que “la gent només ha vingut a comprar tabac i alcohol perquè és el que li surt més bé de preu”. En la mateixa línia, el Francisco, responsable de Perfumeries Júlia, exposa que “hem obert a les nou del matí i en la primera hora i escaig hem pogut atendre una cinquantena de clients. Estem molt satisfets”. Així, puntualitza que tot i el període de confinament, “els clients estaven molt receptius i en tot moment han respectat les mesures de seguretat i higièniques que ha dictaminat el Govern d’Andorra”.

Turistes andorrans
Tot i l’arribada de turistes per la frontera francoandorrana, la situació a la capital va ser ben diferent, la població va sortir al carrer a mig matí per recuperar i aprofitar la reactivació del comerç. Les avingudes de l’eix comercial es van omplir de residents que no veien el moment per poder sortir al carrer en llibertat i adquirir aquells productes d’oci i benestar amb els quals feia dos mesos que somiaven. “Estava esperant que obrissin les botigues per comprar-me unes sabates, les necessitava, i amb la situació que vivíem era impossible”, indica la Trini.

Malgrat que en la majoria d’establiments comercials els clients van haver de fer llargues cues per entrar, aquests estaven eufòrics per poder sortir i retrobar-se amb les persones més properes a l’entorn familiar. “Es fa estrany veure tanta gent pel carrer, però entenc que tots volíem anar a comprar i sentir-nos lliures després de tant de temps”, diu en José Carlos. I afegeix que “també tenia il·lusió per canviar la roba de l’armari i aprofitar les rebaixes”. De la mateixa manera, l’Àlex, expressa que durant el temps de confinament “he pogut revisar aquelles compres pendents i els objectes que em feien falta, avui [ahir] aprofitant la segona Pasqua hem sortit a consumir”. Així, matisa que encara que “la població sembli estar bastant conscienciada, hem de parar molt compte perquè hi haurà algun petit rebrot de casos de coronavirus, ja que el percentatge de població que està immunitzada és bastant baix”.
Al seu torn, la presidenta de l’eix comercial, Sònia Yebra, incideix que la setmana ha començat amb molt bon peu, “hem tingut gent durant tot el matí i estem contents, però també som conscients que avui [ahir] era com un dissabte i quan tornin a treballar ja no hi haurà tanta aglomeració”.

Després de fer els deures per comprar aquelles peces de roba que necessitaven urgentment un recanvi, la reobertura de bars i restaurants convidava a autoregalar-se el plaer merescut d’asseure’s a una terrassa per gaudir d’un vermut. “És la millor cervesa en mesos. N’hi ha prou que et prohibeixin perquè ho desitgis encara més”, afirma l’Anna Maria, qui celebra poder retrobar-se amb les seves amigues. De fet, una d’elles, la Montse, explica que va haver d’estar aïllada un mes i mig per estar en contacte amb la seva filla, que va resultar ser un cas positiu. “Prefereixo seguir la rutina del meu treball que tornar a estar confinada”, assegura.
“El primer dia i ja estem fitxant”, diu l’Hèctor, que es va reunir ahir amb les seves amigues a la novament bulliciosa plaça de les Arcades. Tot i que manifesta que durant els darrers dos mesos ha anat recreant plats de restaurant a partir de receptes a internet, confessa que “feia temps que somiava en una cervesa i unes braves”. De moment, el seu somni trigarà a fer-se uns minuts realitat, perquè encara no ha pogut fer la comanda, però declara no tenir cap tipus de pressa, ja que ha aconseguit el valor més preuat: tenir taula. L’espera tampoc és un problema per a la Katia Roxo, que s’ha arreplegat amb amics i familiars aprofitant el dia festiu. “Com si ens ho porten a les cinc de la tarda”, comenta.

El premi d’aconseguir lloc a una terrassa també és compartit pel Toni Ibáñez i el seu grup de ciclistes, que després d’haver “baixat i pujat diverses vegades” fins a la frontera hispanoandorrana gaudeix del benestar que suposa prendre un vermut un cop realitzat l’exercici físic. És una sensació molt estranya, abans no et paraves a pensar com d’important podia arribar a ser prendre una cervesa amb els amics”, valora. Una reflexió que també recorre fins a la taula del Miquel Giró. En el seu cas, han agafat lloc des de les onze del matí i s’hi pensen quedar “fins que marxi el sol”. Són una bona colla i preguntats sobre si formen part de la mateixa unitat de convivència emergeix un debat sobre la connotació d’aquest concepte.
A l’altra banda, una cambrera de La Cava reconeix que està “més nerviosa que el primer dia que vaig començar a treballar”. “No sé com reaccionarà el client”, afegeix. El batibull de sensacions que ha tingut el Francesc Medina, gerent del Bon Dia, l’ha fet aixecar-se a les set del matí “amb motivació per sortir del llit”. “Mai t’hauries imaginat que trobaries a faltar poder treballar”, opina el propietari del Cal Sinquede, Xavier Fernández, qui celebra la “gran resposta” del consumidor en el primer dia de reobertura. “Hem obert les portes i la gent s’ha tirat en massa”, exclama Fernández, que atribueix al “factor social que tenen els mediterranis” les ganes de tornar a gaudir de bars i restaurants.

 
LA SEU D'URGELL REOBRE LES ESCOLES
Els centres educatius de la Seu d’Urgell van començar a obrir ahir les escoles. Malgrat que la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran podria haver obert la setmana passada, quan van entrar a la fase 2 de la desescalada espanyola, els centres van decidir preparar amb cautela les mesures per tornar a l’escola en un context desconegut. Les escoles infantils i de primària i els instituts van obrir les aules als grups d’estudiants que més necessiten el reforç i l’acompanyament del col·lectiu d’educació, com són els alumnes de sisè de primària i de quart d’ESO, que passen de cicle, i els de batxillerat, per preparar les proves de la selectivitat.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts