pandèmia mundial

La frontera espanyola estarà tancada almenys fins al 8 de juny

El Govern tornarà a demanar aquesta setmana que hi hagi mobilitat amb les regions l'Alt Urgell i Aran que dilluns passen a la fase 3

Els carrers del Pas s'han omplert de gent

Turistes al Pas de la CasaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La frontera espanyola es mantindrà tancada com a mínim fins al 8 de juny després que l'informe jurídic de l'advocacia de l'Estat veí hagi estat negatiu a permetre la mobilitat des de les regions sanitàries de l'Alt Urgell i Aran cap al Principat, tal com havia sol·licitat el Govern. Els ministeris espanyols d'Exteriors, Interiors i Sanitat s'havien mostrat favorables a l'autorització però finalment han pesat les reticències que havia manifestat el d'Hisenda.

Les converses entre els dos executius continuen amb el suport de l'ambaixada espanyola i Andorra tornarà a fer la petició perquè el govern espanyol l'estudiï en els consells de ministres d'aquesta setmana i que la mobilitat amb els veïns pugui ser efectiva per a dilluns vinent, 8 de juny, coincidint amb el pas de les regions sanitàries de l'Alt Urgell i Aran a la fase 3 del desconfinament, que passarà a ser regulat per les comunitats autònomes tot i que la frontera és competència del govern d'Espanya. Si l'executiu veí denega aquesta nova petició d'Andorra el tancament es prorrogarà fins al dillus 22 de juny que hi haurà lliure mobilitat una vegada finalitzi l'estat d'alarma el diumenge 21 de juny.

Entrada des del Pas de la Casa

Andorra ha obert les fronteres però els residents al Principat no es poden desplaçar. A hores d’ara, només hi ha moviment a la frontera nord, i d’entrada. La de la Farga de Moles només la travessen els transfronterers i, segons va indicar ahir la ministra de Turisme, Verònica Canals, tot apunta que no es restablirà la circulació de vehicles fins al 21 de juny: “No tenim cap notícia d’Espanya. Segueixen en estat d’alarma i, fins que no s’aixequi, no es pot dir res.” Tot i això, va destacar que en les circumstàncies actuals tot canvia molt de pressa. Quant a la reciprocitat de moviment amb el veí del nord, va expressar que tampoc no tenen novetats, però es va mostrar més optimista en afirmar que “ja tenim la primera fita assolida, que és deixar que vinguin els turistes cap aquí, i crec que pròximament s’anirà desbloquejant”.

Més de 2.500 vehicles

La reobertura de l’accés a Andorra s’esperava amb ganes des de França. Els turistes més matiners arribaven a les quatre de la matinada i tota l’activitat es concentrava a les primeres hores del matí. De fet, cap a les deu ja hi havia tres quilòmetres de cua per sortir del país. Jordi Moreno, director de la policia, va indicar que al migdia havien entrat uns 2.500 vehicles i que, tot i les retencions que s’havien produït a primera hora, “teníem un dispositiu molt ben organitzat perquè la gent pogués entrar amb fluïdesa”. Tot i això, es va vetllar per una entrada gradual i amb garanties: “Es verificava que els turistes fossin de nacionalitat francesa o que estiguessin residint legalment a França. És millor fer la denegació d’accés aquí per no trobar-nos problemes a l’hora de tornar.” I van ser més de 40 les persones en aquesta situació. D’altra banda, va confessar que “ens esperàvem més vehicles, però també ens ha anat molt bé veure la situació de cara al cap de setmana que ve”, atenent que avui s’elimina la limitació de 100 quilòmetres en els desplaçaments dels francesos.

Sobre l’obertura, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, va destacar que “ha estat un èxit perquè no hi ha hagut massificacions, que ens feia molta por”. “Ni els establiments del Pas de la Casa ni ningú volia les imatges del Pertús”, va afegir. Així mateix, va celebrar que “han obert pràcticament totes les botigues”. Quant als hotels, va indicar que n’hi ha que ja tenen alguna reserva i confia en la campanya turística del Govern que arrenca dimecres: “Ajudarà que tinguem més habitants a fer pernoctacions.” Així mateix, Canals va exposar que la temporada d’estiu “s’allargarà bastant més perquè hi ha molta consulta cap al mes de setembre”.

Tanmateix, Canals va incidir que “aquesta reobertura era molt important perquè de cara a la campanya volíem transmetre una imatge de país sa, de país que ha testat un 90% de la població i que transmet aquesta seguretat de Covid Ready. Aquí era molt important per a nosaltres que el desconfinament al Pas de la Casa fos tranquil i organitzat”. I el cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar que “no només volem donar la imatge d’un país que ha fet una bona gestió de la crisi sanitària i que està preparat per fer front a qualsevol rebrot que hi pugui haver, sinó la d’un país seriós i ordenat”. A més, es va mostrar satisfet d’una reobertura en què, com va indicar Bruno Lasne, adjunt de la policia, “no hi ha hagut cap incident a remarcar. Hem hagut de fer alguns avisos per la distància abans d’obrir però es respectava tot bastant”.

tracking