Pandèmia mundial

Retorn dels turistes al Pas

Retencions per l'entrada de visitants francesos des de primera hora del matí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obertura de la frontera ha provocat cues des de les cinc i les sis del matí de visitants francesos que volien entrar al Pas de la Casa que han sumat fins a sis quilòmetres de retencions i des de fa una hora s'acumulen tres quilòmetres en sentit sortida després d'haver fet les compres. L'arribada de vehicles s'ha registrat des de molt d'hora per passar els controls excepcionals de documentació que fa la policia per comprovar que tots els turistes que volen accedir al Principat són nacionals francesos o residents al país veí i que després poden retornar sense problema a França.

El moviment de visitants és evident des de primeres hores al poble on hi ha hagut un accés molt esglaonat pels controls a la frontera. Les estacions de servei és un dels punts on s'estan registrant cues per posar combustible abans de retornar a territori gal, ja que els preus són més barats que a França, i l'afluència de clients a les botigues ha estat constant des del moment de l'obertura a les vuit del matí tot i que no hi ha aglomeracions pels carrers de la vila encampadana. Els comerciants es mostren optimistes amb el volum de negoci que generarà el retorn dels turistes "que tornen a donar vida al Pas" i que comenten que han vingut a comprar alcohol, tabac i a posar benzina i d'altres expliquen que fan les compres habituals de productes que feien abans del tancament ja que són veïns de l'Arieja que visiten el Pas més d'un cop al mes.

La senyalització per seguir els recorreguts per la dreta i respectar les mesures de protecció és visible a tot el poble i els visitants estan complint les recomanacions sanitàries i porten mascareta com s'ha demanat, alhora que es torna a veure clients als establiments de restauració que reobren avui a tot el Principat.

La cònsol d'Encamp, Laura Mas, ha destacat el bon comportament dels visitants francesos i s'ha mostrat satisfeta amb el moviment ecònomic que recupera avui el Pas, on s'ha desplaçat com també ha fet la ministra de Turisme, Verònica Canals, que ha informat que fins a les onze del matí han entrat per la duana francoandorrana 1.900 vehicles i de tornada s'han registrat 1.200 sortides. Canals ha recalcat que era molt important que el desconfinament al Pas "fos tranquil i ordenat" per donar la imatge de país sa i CovidReady que es vol promocionar per atreure turistes aquest estiu.

El director adjunt de la policia, Bruno Lasne, ha explicat que els vint agents que estan fent la vigilància a la frontera estan verificant la documentació dels ocupants de 13 vehicles de manera simultània i ha indicat que no s'ha produït cap incidència ni al punt duaner ni al poble, on patrullen pels carrers altra vintena d'efectius. Lasne ha destacat la bona col·laboració dels agents francesos que han habilitat dos carrils de sortida i estan fent els controls de manera que hi hagi fluïdesa per minimitzar les retencions amb el retorn dels visitants a territori gal.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha visitat aquest matí les dependències de la duana francoandorrana i ha destacat que la coordinació de la policia, els agents de circulació d'Encamp i la gendarmeria ha fet possible el bon funcionament dels controls i que l'arribada de visitants s'estigui fent sense col·lapses. Espot ha assenyalat que tots els turistes i els establiments estan seguint les mesures de seguretat i protecció sanitària que s'han establert "al peu de la lletra" i que s'ha donat una imatge "d'ordre i concert" en la reobertura turística que s'ha de mantenir els propers dies. El cap de Govern ha recorregut després els carrers del Pas acompanyat dels ministres Verònica Canals i Jordi Torres i dels cònsols d'Encamp.

Prova pilot al Pas

Després de 77 dies ininterromputs amb la mobilitat restringida a les fronteres, Andorra s’examina avui en aquesta nova fase de desconfinament per fer compatible la seguretat de la població amb l’arribada dels turistes. La jornada festiva a França i l’eliminació del radi de desplaçament de 100 quilòmetres del país gal fa preveure que la majoria de visitants accediran al Principat pel Pas de la Casa.

En aquest sentit, des d’avui s’efectuarà un dispositiu especial de seguretat entre el cos de policia i el comú d’Encamp que es preveu que duri tot el mes de juny. Sobre aquesta qüestió, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va indicar que es destinaran 41 efectius a supervisar la zona les 24 hores del dia, 20 dels quals es desplegaran a la vila de l’encampadana, mentre que els altres 20 controlaran la frontera francoandorrana. La missió serà vetllar per l’ordre públic, pel compliment de la distància de seguretat interpersonal recomanada, per l’ús de la mascareta i per la fluïdesa de la circulació de vehicles. Així mateix, va detallar que els efectius estaran distribuïts en binomis per prevenció i per poder donar una resposta immediata, i que hi haurà patrulles pedestres i amb vehicle.

La corporació, segons va explicar la cònsol major, Laura Mas, ampliarà fins a 16 el nombre d’efectius del cos d’agents de circulació i que hi haurà 27 informadors i personal de suport que seran treballadors comunals i voluntaris de la Creu Roja que tindran la tasca de facilitar informació als visitants i de recordar les mesures sanitàries i de seguretat. La previsió del comú encampadà és que l’arribada de visitants es pugui equiparar a la d’una jornada de temporada alta i que entrin uns 18.000 turistes al país. Per últim, Mas va mostrar-se confiada perquè puguin obrir “pràcticament el 100% dels comerços”.

RESTAURANTS, BARS I COMERÇOS TORNEN A AIXECAR LA PERSIANA

El país entra avui en el segon capítol de la tercera fase de reobertura de l’activitat econòmica, que permetrà assolir el desconfinament generalitzat. Així doncs, avui està previst que restaurants, bars, hotels, gimnasos, comerços i equipaments culturals aixequin de nou la persiana després de més de dos mesos d’aturada de l’activitat. Només quedaran pendents d’obrir els balnearis i les discoteques. D’aquesta manera, un total de 13.060 treballadors podran incorporar-se avui a la seva feina per completar els 43.072 assalariats que té registrats el Govern.

Cues de vehicles esperant a entrar al Pas

El Pas de la Casa inicia la prova pilot per a l'arribada de turistes

tracking