Pandèmia mundial

Un canòlich sense el santuari i des d'un aparcament públic

L’aplec de Canòlich es va haver de reinventar però va ser tot un èxit. Amb la missa televisada i el repartiment de pans beneïts a l’antic ‘stoplab’ de Sant Julià de Lòria, els habitants van poder gaudir de la tradició un any més.

Un canòlich sense el santuari i des d'un aparcament públicXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diada de Canòlich s’havia de celebrar tant sí com no, i el comú de Sant Julià de Lòria va decidir reinventar-la per fer-la possible. Enguany, però, l’aplec ha estat atípic. Les converses s’han produït des dels cotxes i amb la mascareta i la distància de seguretat com a principals protagonistes. L’ermita tenia les seves portes tancades, a l’església no hi havia fidels i els pans beneïts es van repartir a l’aparcament del Prat Nou, on uns dies abans es feia el cribratge poblacional. “Fa uns dies eren els stoplabs i ara són els stopforns” comentava el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral. Així mateix, valorava que tot i la situació excepcional, “no deixa de ser un dia molt assenyalat per a la parròquia”. I perquè tothom que ho desitgés pogués anar a veure la verge i a posar un ciri i pregar, des de diumenge passat i fins divendres, es van obrir les portes del santuari. Finalment van ser 1.259 persones les que s’hi van atansar: “És una xifra molt elevada, el format ha estat un èxit i crec que de cara a l’any vinent possiblement obrirem la capella la setmana abans de l’aplec.”

Tot i això, afegia que “esperem que puguem recuperar la normalitat i que l’any que ve sigui un aplec convencional on ens puguem posar en rotllanes a parlar amb la gent que fa temps que no veus”. Unes escenes que ahir es van donar des dels cotxes i aplicant les mesures de seguretat: “El fet de retrobar-se i de conversar amb els veïns i veïnes queda en l’essència de Sant Julià, sigui a Canòlich o aquí. Això no es perdrà mai”, assegurava Cerni Cairat, conseller de Desperta Laurèdia, que es mostrava molt satisfet amb l’èxit de l’aplec.

Un èxit que, per al cap de Govern, Xavier Espot, “demostra que la gent té ganes de tornar a la normalitat”. “És una molt bona iniciativa la que ha dut a terme el comú i es podria dir que l’stoplab ha servit de prova pilot per a Canòlich”, deia entre riures. “És important que en la mesura del possible mantinguem les tradicions i que les adaptem a aquesta nova realitat”, afegia. Per la seva part, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, destacava que “en aquelles edicions que es fan de reculls fotogràfics, crec que aquestes quedaran per a la història. Serà curiós veure en la trajectòria històrica, l’especificitat d’aquest aplec”. I tant Rossend Duró, conseller menor, com el Mossèn Pepe Chisvert expressaven que el fet que el desconfinament hagi arribat amb l’aplec no és una casualitat. Quant a la missa, que enguany ha estat televisada, el mossèn indicava que “ho hem ofert tot pensant en les persones que ens han deixat i en els dies de dol que comencen dilluns”.

Hi haurà festa major

Majoral va assegurar que estan treballant amb els actes previstos i que s’està buscant com “reinventar-los”: “D’una manera diferent, m’atreviria a dir que hi haurà festa major.”

Un canòlich sense el santuari i des d'un aparcament públic

tracking