Espot no vol polèmica amb el fons solidari

El cap de Govern confia que tots els comuns “posaran sentit comú” i hi faran aportacions

Espot no vol polèmica amb el fons solidariFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot vol evitar la polèmica per les aportacions dels diferents comuns al fons de solidaritat de Govern. El cap de l’executiu va exposar ahir al Diari que “nosaltres hem de continuar carregant-nos de raons i dialogant amb els comuns”. “Estic convençut que al final tothom hi contribuirà perquè és la manera de posar el gra de sorra a la resolució d’aquesta crisi sanitària, o a la contribució de les despeses econòmiques associades. I, per tant, jo confio que al final tothom s’hi acabi sumant”, afirmava.

A hores d’ara, hi ha alguns comuns que han expressat obertament que de moment es mantenen al marge d’aquesta aportació com és el cas d’Escaldes-Engordany. La cònsol major, Rosa Gili, va anunciar la creació d’una bossa de 2,5 milions d’euros –que és l’import que a l’inici es va dir que s’aportaria al fons de solidaritat– per ajudar els ciutadans de la parròquia. A hores d’ara, encara no se sap si finalment es farà algun tipus d’aportació a Govern perquè, tal com havia manifestat prèviament, no comparteix la manera de fer de l’administració general quant a la col·laboració dels comuns en la crisi sanitària.

A més, la cònsol reclamava saber a què anirien destinats els diners provinents dels comuns. De totes maneres, fa dies va indicar que si finalment decidissin fer alguna donació a l’executiu, sortiria del fons de 2,5 milions que han creat per als habitants de la parròquia. Aquesta situació ha provocat algunes tensions amb els altres comuns perquè consideren que es podria donar un greuge comparatiu entre parròquies, ja que tothom es beneficiaria del fons de solidaritat però els escaldencs tindrien més recursos.

En relació amb aquesta situació, però, Espot va optar per mantenir-se’n al marge: “No vull valorar això perquè crec que podria comprometre el procés negociador que tenim entaulat i de moment segueixo estant molt confiat que tothom posarà sentit comú i tot es resoldrà convenientment”.

Pel que fa a la resta de comuns, Ordino i la Massana ja tenen decidit que donaran 800.000 euros mentre que Canillo farà una aportació d’un milió d’euros. Des d’Encamp, s’havia dit que es podria fer una aportació d’1,5 milions i la capital havia posat sobre la taula donar 2 milions d’euros al fons de solidaritat. Quant a la parròquia de Sant Julià de Lòria, va indicar que aportarà el que pugui, ja que passen per una situació financera molt delicada. Tot i això, alguns comuns consideren que la situació ideal seria que tots participessin en la mesura del possible en aquest fons perquè no hi hagi desigualtats.

DESBLOQUEIG DE LA FRONTERA DEL SUD

El cap de Govern, Xavier Espot, confia que l’entrada de visitants des de les regions sanitàries de l’Alt Urgell i la vall d’Aran sigui una realitat “d’aquí a dies o setmanes”. En una entrevista al canal 3/24, es va mostrar convençut que “aquest juny evidentment” es desbloquejarà la situació de tancament de l’accés des de les comarques veïnes “i podrem tornar a la normalitat”. Així mateix, va afirmar que s’estan mantenint converses bilaterals amb els executius espanyols i francès perquè els andorrans i residents puguin accedir als territoris veïns i es va mostrar optimista de cara a una tornada a la normalitat en “els pròxims dies”, ja que la situació sanitària al Principat “és molt favorable” i equiparable a la de les comarques veïnes perquè es permeti la circulació de persones.

tracking