x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

L'accés a Espanya, en mans de juristes

La reobertura de la frontera depèn d’un informe que justifiqui que es permet la mobilitat a l’estranger
i no entre regions sanitàries
Josep Maria Rossell i Laura Mas durant la roda de premsa a Govern.

L'accés a Espanya depèn d'un informe jurídic

Josep Maria Rossell i Laura Mas durant la roda de premsa a Govern.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/05/2020 a les 06:14
La mobilitat amb França es restableix dilluns amb la reobertura de la frontera del Pas de la Casa, on està preparat el dispositiu per tornar a rebre turistes. La situació amb Espanya és diferent. Andorra també reobre dilluns el pas fronterer, però sense que hi hagi reciprocitat. Les restriccions en la circulació interna entre regions sanitàries és l’escull que les autoritats espanyoles han de superar per poder tornar a obrir la Farga de Moles. Per aquest efecte ja ha encarregat un informe jurídic a l’advocacia de l’Estat que justifiqui que es pot permetre la mobilitat a un país estranger, Andorra, i no entre diferents regions sanitàries ni que es trobin en la mateixa fase de la desescalada de la pandèmia. La circulació sempre estaria restringida per als ciutadans de l’Alt Urgell i l’Aran, en el supòsit que els juristes hi donin el vistiplau. La demanda de mobilitat recíproca que la setmana passada va fer el Govern per carta al ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, encara no ha rebut la resposta, però s’ha de produir en breu. La previsió era que l’informe passés ahir pel consell de ministres espanyol i que fos aprovat. Perquè de les tres carteres implicades, Interior té les competències sobre la duana, Sanitat i Exterior veuen bé la proposta, segons ha pogut saber el Diari. Els informes que la legació diplomàtica espanyola ha fet arribar a Madrid són favorables i es destaca que Andorra té controlada la crisi del coronavirus a un nivell igual o superior al de les comarques veïnes, de manera que el risc de contagi importat és mínim.
L’alternativa per permetre la mobilitat cap a Espanya en el supòsit que no es trobés la fórmula jurídica és que el país veí aixequi l’estat d’alarma, amb el que queden sense efecte les restriccions circulatòries. L’actual venç el dia 7, si el renoven s’haurà d’esperar al 23. O l’1 de juliol com a màxim.


Un operatiu de 41 policies

Per donar resposta a l’arribada de visitants francesos a partir de dilluns, s’efectuarà un dispositiu especial de seguretat entre el cos de policia i el comú d’Encamp que es preveu que duri tot el mes de juny. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va indicar que es destinaran 41 efectius a supervisar la zona les 24 hores del dia, 20 dels quals es desplegaran a la vila del Pas de la Casa, mentre que els altres 20 controlaran la frontera francoandorrana. La missió serà vetllar per l’ordre públic, pel compliment de la distància de seguretat interpersonal recomanada, per l’ús de la mascareta i per la fluïdesa de la circulació de vehicles. Així mateix, va detallar que els efectius estaran distribuïts en binomis per prevenció i per poder donar una resposta immediata, i que hi haurà patrulles pedestres i amb vehicle. Tot i la magnitud de l’operatiu, Rossell va assegurar que “no es desatendran altres qüestions importants”.
Pel que fa al pas de visitants per la frontera, es farà un filtratge de vehicles i “s’intentarà que l’operativa sigui fluïda” per als nacionals francesos i els residents del país gal. En la resta dels casos, es destinarà una zona per poder efectuar “les comprovacions oportunes”, ja que “França els pot posar algun tipus de problema a l’hora de tornar”. En ser preguntat sobre si aquesta operativa provocaria incidents com cues al país veí, va afirmar que “la situació derivada d’aquesta emergència sanitària pot suposar inconvenients”. Amb tot, va exposar que “ens hem posat en contacte amb la gendarmeria per parlar-ho, la relació és molt fluïda i bona i entenen la situació en què ens trobem tots plegats”. La previsió del comú d’Encamp és que dilluns l’arribada de visitants es pugui equiparar a la d’una jornada de temporada alta i que entrin uns 18.000 turistes al país.

La corporació, segons va explicar la cònsol major, Laura Mas, ampliarà fins a 16 el nombre d’efectius del cos d’agents de circulació i que hi haurà 27 informadors i personal de suport que seran treballadors comunals i voluntaris de la Creu Roja que tindran la tasca de facilitar informació als visitants i de recordar les mesures sanitàries i de seguretat. Així mateix, s’ha reforçat la informació a través de senyalització horitzontal i d’indicatius que recorden la distància de seguretat d’un metre i mig, l’ús de la mascareta, la necessitat de reforçar la higiene de mans, l’obligatorietat de circular per la dreta, la recomanació de pagar amb targeta de crèdit i els límits d’aforament. També s’intensificarà el servei de neteja. Altrament, Mas va apuntar que esperen que hi hagi un gran flux de visitants: “Hem de projectar una imatge de respecte de les mesures sanitàries i de destinació segura.”

A favor de la gratuïtat del tunel
Tant Mas com Rossell es van mostrar a favor de la gratuïtat del túnel d’Envalira. En aquest sentit, el ministre apunta que “és una bona iniciativa però hi ha interessos privats pel mig. Si fos factible seria un gest important”. Així mateix, la cònsol exposa que “amb totes les mesures de seguretat, hi haurà un moment que no podrem absorbir tots els visitants”.
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts