Pandèmia mundial

Encamp preveu 18.000 visitants al Pas dilluns

Interior destina un operatiu especial amb 41 policies que controlaran la seguretat a la frontera i al poble

Josep Maria Rossell i Laura Mas han explicat el dispositiu per al retorn de turistes al PasSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d'Interior ha mobilitzat 41 policies per controlar les 24 hores l'arribada de turistes a partir de dilluns a la frontera amb França i al poble del Pas de la Casa per garantir la seguretat a la vila i el compliment de les mesures de distanciament per accedir als establiments. Els efectius del cos de seguretat treballaran amb 16 agents de circulació del comú d'Encamp que preveu una elevada afluència de visitants que la cònsol major, Laura Mas, ha equiparat a una jornada de temporada alta "on entren uns 6.000 vehicles amb una mitjana de tres persones, que suposarien uns 18.000 turistes". La cònsol ha explicat aquesta tarda que les autoritats franceses han constatat que hi haurà molts visitants que pujaran al Pas dilluns i ha recomanat que es faci en diferents horaris perquè sigui esglaonada i no es col·lapsi l'entrada i que les comerciants del poble han rebut trucades de molts clients que tenen interès per tornar a comprar al Principat.

Laura Mas ha destacat que el comú ha instal·lat panells informatius pels fanals i els aparcaments del Pas i es repartiran fulletons per part de 27 persones entre treballadors del comú i voluntaris de la Creu Roja per recordar als visitants francesos les normes de seguretat sanitàries que s'han de respectar i ha afegit que aquesta setmana s'han enviat comunicats als mitjans francesos de les comarques properes perquè difonguin les mesures que s'han de seguir. I ha recordat que serà obligatori l'ús de mascareta per accedir a tots els establiments i per això s'ha autoritzat els supermercats a vendre proteccions a la porta per a quin no les porti, ja que si només es poden vendre a les dues farma`cies que hi ha a la vila fronterera s'ha considerat que es podrien col·lapsar. El comú ha senyalitzat amb fletxes al terra els recorreguts dels carrers perquè es camini per la dreta i s'ha tancat la circulació al carrer Major perquè es preveu que hi haurà cues de clients per entrar als comerços que ocuparan més espai que les voravies.

El ministre d'Interior, Josep Maria Rossell, que ha comparegut amb la cònsol d'Encamp per exposar el dispositiu que s'activarà a partir de dilluns i durant tot el juny al Pas de la Casa ha remarcat que hi haurà 20 policies a la frontera, on habitualment n'hi ha tres, per comprovar la documentació dels ocupants dels vehicles que es faran en grups de deu turismes. Els agents verificaran que els visitants són nacionals francesos o tenen permís de residència a l'Estat veí i els que plantegin dubtes sobre els documents que presenten passaran a un altre punt de control més específic ja que ha recalcat que "s'ha de vetllar extremadament per la seguretat" perquè les fronteres franceses estan tancades i no es pot deixar entrar a ningú que després no pugui retornar a territori gal, i quan es detecti documentació que pugui ser falsa o persones amb antecedents es denegarà l'accés i no arribaran a territori andorrà. El ministre ha afirmat que aquests controls poden provocar cues d'accés al Principat i ha manifestat que "s'intentarà fer de manera fluïda i sent flexibles".

Al Pas de la Casa es distribuiran 21 efectius de la policia que patrullaran a peu o en vehicles, i 14 d'ells tindran una ubicació fixa en diferents punts del poble i els altres s'aniran movent fins a la frontera. Rossell ha precisat que a la vila normalment hi ha dos patrulles del cos de seguretat i durant el període de confinament i tancament de fronteres només hi ha hagut una. El ministre i la cònsol ha manifestat que l'operatiu s'ha dissenyat per a tot el juny però que s'anirà adaptant amb l'anàlisi dels coordinadors de les dues administracions que determinaran si fa falta fer canvis o mantenir el mateix dispositiu.

Josep Maria Rossell ha destacat que els agents vetllaran per l'ordre públic, pel compliment de la distància de seguretat i per l'ús de la mascareta i per la fluïdesa de la circulació de vehicles. El titular d'Interior ha puntualitzat que a la duana del riu Runer no s'ha previst cap reforç dels controls perquè Espanya manté tancades les fronteres però que si els veïns atenen la petició perquè puguin viatjar a Andorra les persones de les comarques veïnes s'activaria el dispositiu necessari. I ha assenyalat que les quatre àrees de la policia s'han reorganitzat per enviar més agents al Pas però "no s'han desprotegits d'altres qüestions importants per a l'ordre públic del Principat".

Obertura al 100%

Laura Mas ha manifestat que s'ha repartit material informatiu a 300 establiments al Pas perquè indiquin als clients les mesures sanit`aries que han de mantenir i que "s'espera l'obertura del 100% dels establiments" després que en les últimes setmanes només hi ha hagut alguns supermercats oberts. I ha incidit que per avaluar les pèrdues al poble per l'aturada econòmica s'ha de tenir en compte que molts negocis tanquen amb el final de la temporada d'hivern, tot i que aquest any s'ha interromput abans i sobtadament, i que venien de fer bones xifres de venda. La cònsol ha reblat que la majoria dels establiments s'ha acollit a les mesures d'ajut del Govern per ajudar el teixit empresarial com la de la rebaixa dels lloguers.

Josep Maria Rossell i Laura Mas han coincidit a considerar positiu que el túnel d'Envalira pugui ser gratuït per facilitar l'arribada de turistes francesos a la resta del país. El ministre ha apuntat que és una decisió que depèn de la concessionària i la cònsol ha declarat que des d'Encamp "ho veiem bé perquè hi haurà un moment que no podrem assumir tots els visitants i seria una llàstima que no puguin anar a altres parròquies" i ha remarcat que en aquesta reobertura al turisme "s'ha de pensar en clau de país".

tracking