França aixeca la limitació de moviments a només cent quilòmetres

Ubach celebra la mesura i espera que el país gal permeti l’entrada dels andorrans

França aixeca la limitació de moviments a només cent quilòmetres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre francès, Edouard Philippe, va anunciar ahir en una roda de premsa que la limitació de circulació en un radi de 100 quilòmetres s’anul·la i que els francesos podran fer desplaçaments lliures pel país a partir del 2 de juny. Una mesura que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va celebrar, ja que el Govern resta en espera de la resposta de les autoritats franceses respecte a si els residents a Andorra podran travessar la frontera per entrar a França. “Crec que demà o en els pròxims dies podrem tenir una resposta i saber si se’ns concedeix aquesta demanda de reciprocitat”, va comentar Ubach en roda de premsa. Tot i això, durant la compareixença, Phillippe va avançar que les fronteres seguiran tancades fins al 15 de juny per als països europeus i estrangers i que, a partir d’aquesta data, estaran “a favor” d’una reobertura sense quarantena.

En relació amb el país veí del sud, Ubach va expressar que la setmana passada es va enviar una carta al ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, demanant la mobilitat recíproca restringida a la regió sanitària que inclou les comarques de l’Alt Urgell i l’Aran. “Estem a l’espera d’una resposta en els pròxims dies, però creiem que podria passar”, va afirmar confiada la ministra. En aquesta línia, va recordar que dilluns s’aixequen les restriccions a les fronteres andorranes.

Retorn de 100 ciutadans

Ubach va informar que durant els últims dos mesos i mig el Govern ha intensificat els esforços per facilitar el retorn al Principat de tots els andorrans i residents que es trobaven a l’estranger, sigui per qüestions laborals, d’estudis o per motius turístics, i que desitjaven tornar al país. Concretament, el ministeri d’Afers Exteriors ha assistit més d’un centenar de ciutadans que es trobaven a 35 països diferents per agilitzar el seu retorn a Andorra en el marc de la Covid-19. A més, va precisar que n’hi ha una quinzena que ja tenen el bitllet per tornar i que n’hi ha vint que estan a l’espera de poder-lo comprar per les restriccions aèries. En aquesta línia, va posar en relleu que s’ha treballat de manera conjunta amb Espanya i França per inscriure els andorrans en els vols d’emergència i en els vols de la Unió Europea.

Així mateix, va exposar que d’Afers Exteriors es van atendre 1.500 trucades al número de telèfon facilitat en cas d’emergències consulars. A aquestes consultes s’hi han de sumar les ateses per les vuit ambaixades del Principat i les peticions que s’han fet arribar a través del correu electrònic.

Entre aquestes consultes, hi havia les dels estudiants andorrans residents a l’estranger que volien recuperar les seves pertinences i fer gestions relacionades amb el seu habitatge. En aquest sentit, Ubach va informar que es permeten aquests desplaçaments sempre que disposin de la targeta de residència en vigor. D’altra banda, va posar en relleu que a Andorra hi havia 4.914 temporers que estaven inscrits a l’hivern, 3.000 dels quals extracomunitaris, i que s’ha col·laborat amb els respectius països per tal que hi poguessin tornar. Una tasca que “ha estat fàcil en el cas de xilens i colombians perquè n’hi havia pocs”, però que en el cas dels argentins ha estat “més feixuga”, ja que n’hi havia 2.176, “i per la restricció del nombre d’avions per anar cap a l’Argentina”, va exposar. Amb tot, Ubach va destacar que 758 argentins “han pogut tornar a casa”.

IMMINENT DECISIÓ SOBRE LA CIMERA IBEROAMERICANA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va declarar en ser preguntada sobre la celebració de la Cimera Iberoamericana que “en les pròximes setmanes haurem de prendre una decisió”. La titular de la cartera va explicar que les reunions ministerials i tècniques se celebraran de manera telemàtica i va indicar que s’ha afegit una reunió sobre innovació i salut que no estava prevista i que se celebrarà el 30 de juny. De cara a la reunió dels caps d’Estat i de Govern hi ha dues opcions: respectar les dates previstes al novembre i fer-les per via telemàtica o posposar la Cimera a la primavera del 2021. Tot i això, la ministra Ubach va exposar que per tal de poder posposar-la es necessita l’acord dels 21 altres estats membres, ja que es traspassaria el bienni de presidència andorrana, que acaba el 2020. “A partir del 2021 és el torn de República Dominicana”, va apuntar la titular d’Afers Exteriors.

ANDORRA TURISME CENTRA LA CAMPANYA EN ESPANYA I FRANÇA

Andorra Turisme va presentar ahir la a campanya d’estiu 2020, la qual anirà centrada en la promoció turística per als visitants procedents d’Espanya i França. “Tenim la voluntat de posicionar el Principat com una destinació atractiva per al turisme de proximitat, fent valdre l’orografia del territori i la bona tasca portada a terme pel Govern amb l’emergència sanitària”, va indicar el director general de la societat, Betim Budzaku. Per aquest motiu, l’organisme ha incrementat fins a 1.777.000 euros el pressupost, 837.000 destinats a la publicitat a Espanya, 615.000 a França i 325.000 per a l’acord establert amb Disney, que comporta un augment de quasi 500.000 euros més que en l’exercici anterior. En aquesta línia, l’estratègia desenvolupada per Andorra Turisme ha estat dividir la campanya en tres punts. El primer, previ a l’inici de la temporada d’estiu, basat en la idea potenciar les vacances somiades mentre la població es trobava a casa. El segon, que dona el tret d’inici a partir del 3 de juny, se centra en la possibilitat de viure tots els somnis als entorns que rodegen el país. “Volem donar a conèixer l’oferta d’Andorra perquè la gent sàpiga que pot fer realitat el somni al nostre territori”, va indicar la directora de màrqueting i comunicació de la societat, Noemí Pedra. I el tercer, que es troba en fase de desenvolupament, “on ja hem inspirat el consumidor i l’animem a gaudir d’Andorra”. D’aquesta manera, va argumentar que el 30% del pressupost es destinarà a la fase dos i el 70% a la fase tres, on “donarem un impuls més a la publicitat als dos països veïns”. Pel que fa a l’estimació de visitants, Budzaku va apuntar que són conscients que hi haurà una baixada del turisme internacional fins a l’hivern que ve i va lamentar que la tendència de creixement de turistes que s’estava produint els darrers anys “no es podrà assolir”. Tot i això, va manifestar que “esperem allargar la temporada fins al mes de setembre, ja que moltes famílies organitzaran les seves vacances a últim moment i amb unes condicions econòmiques diferents de les que tenien.” Així, el director general va exposar que a final de juny podran posar sobre la taula un nombre de turistes per als mesos d’estiu, però tot dependrà de “l’evolució de la pandèmia provoca per la Covid-19 el pròxim mes i com es resol l’obertura de les fronteres amb França i Espanya”. Quant a la pèrdua del Cirque du Soleil aquesta temporada, Budzaku va expressar que malgrat que “és impossible trobar una solució per a l’espectacle, estem mirant altres esdeveniments que es puguin fer tenint en compte les mesures de seguretat i sanitàries per garantir que no hi hagi un rebrot de coronavirus i tampoc tenim cap contracte tancat de moment”. Tanmateix, va incidir que el 2021 “tindrem l’espectacle d’aquest any i el 2022, un de nou”.

França aixeca la limitació de moviments a només cent quilòmetres

tracking