El sou del cap de Govern és menor que el que hi havia fa una dècada

Espot rebia el febrer passat un salari de 6.649 euros que quedarà en 5.500 amb la retallada

El sou del cap de Govern és menor que el que hi havia fa una dècadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern i els alts càrrecs com a ministres o secretaris d’Estat tenen una remuneració menor que fa 10 anys (quan manava el PS), segons es desprèn de la resposta de l’executiu a una pregunta de l’oposició socialdemòcrata sobre el cost salarial el febrer del 2010 i del 2020 dels salaris bruts de ministres, secretaris d’Estat i càrrecs de relació especial i de confiança, i del mateix cap de Govern.

Per arribar a aquesta conclusió el Govern ha aplicat l’increment de l’IPC acumulat en aquesta dècada (7,5%) i d’altra banda la retallada decretada per la crisi de la Covid-19.

En la resposta a l’oposició es detalla que el salari de Jaume Bartumeu al febrer del 2010 era de 6.603 euros, i que Espot el febrer passat percebia 6.849 euros, que passaran a 5.479 amb la retallada Covid. Segons els números que s’exposen en la resposta al PS, aplicant l’IPC acumulat, el sou del cap de Govern actualment s’hauria de situar en 7.100 euros. En el càlcul no s’ha tingut en compte que ara la cotització a la CASS és del 6,5% i que fa deu anys era del 5,5%.

L’executiu manifesta en la seva resposta que no es pot comparar la dimensió i les necessitats de l’administració amb la de fa 10 anys, com tampoc es poden comparar els salaris de fa una dècada sense tenir en compte l’increment dels preus. Amb els números a la mà es podria dir que Xavier Espot ha perdut poder adquisitiu. També s’indica que que el febrer del 2010 és quan el Govern de Bartumeu tenia menys càrrecs, i per aquest motiu “cal també fer la comparació oportuna tenint en compte la composició del mateix Govern un any més tard”. Fa deu anys un ministre guanyava 5.600 euros (6.000 el 2011) i ara el salari és de 5.800.

El Govern insisteix que no és fiable comparar un salari del 2010 amb un del 2020, ja que durant aquests deu anys el cost de la vida ha augmentat. Per això als salaris del 2010 s’hi afegeix l’IPC acumulat dels darrers deu anys, per comparar-los amb els del febrer passat –sense tenir en compte els triennis dels treballadors públics amb responsabilitat directives; en aquest cas l’increment seria menys apreciable.

L’executiu recalca que és important subratllar que els salaris dels càrrecs polítics –cap de Govern, ministres, secretaris d’Estat i altres– “s’han mantingut pràcticament inalterats durant els darrers deus anys”. D’altra banda, si es té en compte tota la massa salarial dels càrrecs electes i de lliure designació, l’increment és de l’11%, i del 3% un cop aplicades les retallades a causa de la Covid-19. Ara bé, un cop aplicat l’IPC, aquest increment és de només el 3%, i fins i tot hi ha una reducció del 4% un cop aplicada la reducció per la crisi sanitària.

tracking