PANDÈMIA MUNDIAL

Derrota del virus

El ministre de Salut apunta que les mesures de protecció “es llevaran en unes setmanes” per la bona evolució de l’epidèmia

Derrota del virusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar ahir en roda de premsa que les mesures de prevenció que es recomanen per evitar nous contagis de coronavirus, com l’ús de les mascaretes i la distància intrapersonal d’un metre i mig, “es llevaran en unes setmanes” a causa de l’evolució a la baixa que està tenint l’epidèmia al país. En aquest sentit, va afirmar que les dades del cribratge demostren que “el virus està morint”. “Tot apunta que això s’està acabant”, va indicar convençut, per afegir que “les mascaretes no les durem sempre. No ens agrada el concepte de nova normalitat perquè volem tornar a la normalitat de manera molt ràpida”. A més, va valorar que aquest procés es podria produir “molt aviat”, però que cal esperar a veure què passa a partir de dilluns, amb l’arribada de turistes francesos i amb el pas a la fase 3B, i analitzar la situació en què es trobin els països veïns.

Tot i això, es va mostrar optimista i va destacar que “la impressió dels experts és que l’evolució a Europa occidental està acabant” i que els focus que hi ha hagut s’han produït per “relaxacions excessives”. Així mateix, va indicar que “cada cop es veu menys transmissió del virus” i que a hores d’ara “és difícil que un cas infecti moltes persones”. “Estem a les acaballes del brot i creiem que tindrem un estiu tranquil i que d’aquí a molt poc, com més aviat millor, anirem aixecant altres mesures”, va dir, per demanar prudència a la societat.

Un possible brot el 2021

Respecte a la possibilitat que l’hivern vinent hi hagi un rebrot, va apuntar que “hi ha un risc ferm que hi torni a haver un brot a la tardor o hivern i no sabem l’impacte o la infectabilitat que tindrà. Hem d’estar preparats perquè si tenim un brot no ens hàgim de confinar tots”. I per aconseguir-ho va reiterar que serà necessari tenir una gran capacitat de diagnòstic, que ja hi és gràcies a les màquines de TMA, i “sent molt generosos fent proves davant de qualsevol sospita i ser exagerats si cal”.

En relació amb les excepcions que comencen avui, va recordar que es permetran els reagrupaments de les unitats familiars. Una mesura que, segons va indicar, “s’ha d’aplicar en el sentit més ampli de la paraula, tenint en compte el que cadascú entén com a família”. Així doncs, va expressar que una unitat de convivència no la conformen estrictament persones de la mateixa família, sinó persones que tenen molta relació, i que seran precisament elles les que es podran retrobar sense fer ús de la mascareta ni mantenir el distanciament social. “La intenció és controlar de manera ràpida els contactes en cas que hi hagi un rebrot en aquell grup”, va argumentar Benazet. En aquesta línia, va recomanar tenir un “autoregistre de les persones amb qui s’ha mantingut trobades”. Així mateix, va recordar que s’eliminaran les franges horàries i que en l’ús de la mascareta s’utilitzi “sentit comú”

Quant a l’obertura de la frontera francesa de dilluns, va recalcar que s’han d’evitar situacions d’aglomeracions com les que es van viure al Pertús perquè un retrocés pot tenir moltes conseqüències des del punt de vista sanitari i reputacional de la destinació.

ES DETECTEN 71 POSITIUS DE CORONAVIRUS ARRAN DEL CRIBATGE POBLACIONAL

El titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar ahir que a Andorra s’han fet un total de 137.987 tests d’anticossos a la població i que arran de les PCR efectuades a les persones amb un resultat positiu s’han pogut detectar 71 casos nous de coronavirus; 57 en la primera volta i 14 en les proves que ja s’han pogut efectuar de la segona. A més, va expressar que 17 dels casos detectats a través del cribratge ja s’han recuperat de la malaltia. Durant la segona onada del cribratge es van sotmetre al test 68.326 persones i es va detectar que el 8,5% de les persones ja han desenvolupat anticossos vers la malaltia. Així mateix, va detallar que hi ha hagut 1.550 voluntaris en la segona fase del cribratge i va agrair la tasca de tots ells i dels metges de família durant tot el procés per la saturació de feina que els ha suposat. Quant a les dades epidemiològiques, el nombre de casos acumulats es manté en 763 mentre que els que es mantenen actius són 31. Així doncs, s’han registrat 681 recuperacions i s’ha hagut de lamentar 51 defuncions. Tanmateix, va precisar que hi ha set professionals sanitaris contagiats i un membre dels cossos especials. A l’hospital hi ha quatre pacients a planta.

Derrota del virus

tracking