Prendre la temperatura al comerç és il·legal

L'Agència de Protecció de Dades afirma que la mesura no està emparada per cap obligació legal imposada pel ministeri de Salut

Prendre la temperatura al comerç és il·legal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) considera que la presa de temperatura als establiments comercials i als allotjaments turístics per permetre l’entrada dels clients "és il·lícita perquè no s’empara en cap norma legal i suposa un tractament de dades desproporcionat per a la finalitat perseguida”, segons una nota informativa. L’entitat remarca que perquè aquesta mesura sigui legítima és necessari tenir el consentiment exprès de la persona per poder-li posar el termòmetre o que respongui a una obligació legal “concreta imposada per l’autoritat necessària” iconclou que de les mesures dictades pel ministeri de Salut per la crisi de la Covid-19 no existeix cap menció concreta que fixi que s'ha de controlar la temperatura o garantir que els clients que entren als locals no presenten símptomes de contagi.

L’APDA assenyala que només hi ha una recomanació de Salut que fixa que les persones amb símptomes respiratoris o febre han d’evitar anar a comprar iel contacte amb altres persones i, per tant, no s’adreça als establiments sinóals usuaris. L’entitat destaca que només es podria prendre la temperatura si el client dona el consentiment seguint el que estableix el reglament de tractament de dades personals que suposa que se li ha d'informar de qui tractarà les dades, a qui vadestinada la informaciói de l'ús que se'n farà.

L'entitat analitza a més la proporcionalitat de la mesura i argumenta que prendre la temperatura no és l'acció "més idònia per a la finalitat buscada ja que la febre no és un símptoma que determini la infecció de la Covid-19 o no" i que és "un risc evident per a la privacitat de l'interessat" que podria suposar una vulneració del dret constitucional d'igualtat ja que condicionar l'entrada a un establiment per la temperatura corporal dels potencials clients "derivariaen tractes discriminatoris" i conclou que "no és proporcional".

La higiene és suficient

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha manifestat que l'informe de l'APDA mereix una valoració jurídica que no li correspon fer a ell en la compareixença d'aquesta tarda i ha remarcat que el ministeri "no hem indicat mai" la presa de temperatura ni als establiments ni a les fronteres "perquè creiem que dona una falsa sensació de seguretat perquè la majoria dels pacients afectats no tenen febre o la tenen puntualment. La temperatura no dona garantia que no té la infecció". El ministre ha afirmat que si els comerços deixen de prendre la temperatura als clients "no hi ha cap problema perquè el que cal és que demanin que s'higienitzin les mans i que portin mascareta".

tracking