pandèmia mundial

Les famílies al llindar de la pobresa es disparen

La Creu Roja Andorrana mobilitza un equip per atendre les necessitats d’entre 300 i 400 persones que es troben en situació de vulnerabilitat

Les famílies al llindar de la pobresa es disparenFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi del coronavirus ha provocat que cada vegada hi hagi més persones en una situació de vulnerabilitat a Andorra. El nombre d’aturats s’ha disparat fins als 1.251 i la reducció de sou que implica els ERTO ha fet que molts residents hagin hagut de recórrer a recursos com la Creu Roja Andorrana i Càritas. En aquest sentit, Ana Arce, membre de la junta de la Creu Roja i voluntària de l’àrea Social, indica que “normalment nosaltres no gestionàvem aquests casos perquè és Càritas qui s’ocupa del Banc d’aliments”, però destaca que durant els últims dos mesos i mig han ajudat entre 300 i 400 persones de manera directa, és a dir, deixant de banda les que recorren a Càritas i els comuns. “Els restaurants i els grans magatzems ens oferien menjar perquè no es fes malbé i ens contactaven persones amb problemes econòmics, gent que s’havia quedat sense casa i sense sou”, manifesta.

Davant d’aquesta situació van decidir mobilitzar-se perquè, tal com apunta, “no només parlem de temporers, sinó que també hi ha famílies del país que es troben en aquesta situació i el problema sanitari acabarà, però l’econòmic durarà més temps”. Tot i això, explica que amb els productes que els arriben no poden preparar lots com fa Càritas i que per això van decidir facilitar els aliments als comuns, que tenen les famílies vulnerables localitzades, i a les persones que els havien contactat, una tasca que sovint no és fàcil en el cas dels temporers.

Sinergies amb supermercats

Arce comenta que van optar per parlar amb supermercats i diferents botigues perquè els facilitessin productes frescos i que estiguessin a punt de caducar amb la intenció que els donessin en comptes de llençar-los. D’aquesta manera, detalla que des de la Creu Roja “ens posàvem en contacte amb Càritas per saber quan feien el repartiment de lots i els portàvem els productes frescos”. “Hem suposat un plus en el repartiment de productes perquè hem aprofitat els recursos del país i hem pogut oferir bombons, formatge o Nocilla a les persones vulnerables”, subratlla. “Tots estaven molt agraïts i era molt emotiu perquè n’hi havia que ens explicaven que feia setmanes que no menjaven formatge i ens enviaven fotos”, subratlla Arce.

“Hi ha molta gent que ho està passant malament perquè no els arriben els diners i no tenen un lloc per viure; gent que ha perdut la feina i que per circumstàncies diverses no ha pogut accedir a cap ajuda”, reitera, per destacar que a mesura que passen els dies “ha anat augmentant moltíssim la necessitat d’ajuda. Al principi tenien estalvis i no els feia falta però han passat dos mesos i mig i la cosa no s’ha solucionat”. A més, valora que “no estem gaire acostumats a veure aquestes problemàtiques a Andorra, normalment s’ha d’ajudar molt poques famílies i es tracta de casos puntuals i de sobte això ens ha donat una lliçó a tots”.

D’altra banda, afirma que “hi ha famílies que diuen que quan arribem els puja la moral perquè veuen que no estan sols. Hi ha hagut moments molt durs i tots els temporers ho han passat molt malament mentalment perquè estaven lluny de casa seva i, tot i que tothom ha respost, ha estat molt dur per a ells i ho estan vivint amb molta incertesa perquè ha costat molt que els repatriessin”. En relació amb els temporers, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va informar ahir que Càritas n’ha atès 1.159 des que es va iniciar la crisi sanitària per un import de 44.810 euros en vals d’alimentació de productes frescos. A més, va quantificar les ajudes alimentàries destinades als temporers en aproximadament 100.000 euros.

El rebost solidari de Sant Julià

Càritas laurediana ha funcionat a ple rendiment des que va iniciar la crisi malgrat que gran part dels cinquanta voluntaris són gent gran que han estat confinats per prevenció. “Un petit grup de persones hem aconseguit que el Rebost solidari seguís en ple rendiment”, explica mossèn Pepe Chisvert, que detalla que han passat d’atendre unes 15 famílies a ajudar-ne unes 40 o 45. “Hem detectat les necessitats de la parròquia i hem donat a conèixer aquest recurs per poder atendre tothom. Han sorgit moltes famílies noves que ni tan sols s’imaginaven que es podrien trobar en aquesta situació”. Així mateix, posa en relleu que Càritas pot atendre les primeres necessitats que sorgeixen quan una família es troba en una situació de vulnerabilitat i destaca les sinergies que s’han creat entre diferents institucions per proveir-les de medicaments, aliments i productes d’higiene personal.

Les famílies al llindar de la pobresa es disparen

tracking