pandèmia mundial

La UE proposa ajudes per 750.000 milions

L’oferiment inclou que fins a dos terços es puguin concedir en forma d’ajuts a fons perdut

La UE proposa ajudes per 750.000 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va proposar ahir un pla d’ajudes insòlit per fer front a la crisi tant sanitària com econòmica i social provocada per la Covid-19. Tant pel seu import com per la seva forma. En aquest sentit, la presidenta, Ursula von der Leyden, va proposar un import total per al pla de 750.000 milions d’euros, dels quals 500.000 milions siguin en ajudes a fons perdut, és a dir, sense que els estats beneficiaris les hagin d’acabar retornant. Els altres 250.000 milions seran en format de préstecs reemborsables. Entre els països beneficiaris Espanya serà un dels principals i optarà a un total de 75.000 milions d’euros en ajudes.

El fons estarà ancorat en un nou pressupost per al període 2021-2027 d’1,1 bilions d’euros, la qual cosa eleva a 1,85 bilions el pla de recuperació presentat ahir a l’Eurocambra per la presidenta de la Comissió Europea per fer front a una crisi sense precedents. “Afrontem el nostre moment determinant. Els béns comuns que hem construït junts s’estan danyant, el que donàvem per descomptat es posa en qüestió. La igualtat de condicions i les llibertats han de recuperar-se de nou. Res d’això pot ser arreglat per un únic país”, va manifestar Von der Leyen davant de l’Eurocambra. El pla preveu que la Comissió Europea emeti deute temporalment en els mercats amb el suport del pressupost comunitari, una cosa que ja s’avia fet però mai tenint en compte aquest volum, i canalitzi després el finançament a través dels programes del pressupost.

Brussel·les va recollir la petició d’Alemanya i França de tenir mig bilió d’euros en subvencions, així com la d’Holanda, Àustria, Dinamarca i Suècia que hi hagi préstecs, però queda per davant una àrdua negociació perquè el pla pugui ser aprovat pels països. Per aquest motiu, el pla de recuperació presentat ahir per la Comissió Europea planteja la possibilitat d’avançar el desemborsament d’11.500 milions del total l’últim trimestre d’enguany, mentre que la resta dels fons no es desbloquejarien fins al 2021, coincidint amb el començament del nou pressupost comunitari. Abans de poder acudir als mercats de deute per captar els 750.000 milions, Brussel·les necessita el permís de tots els parlaments nacionals de la Unió Europea per elevar el seu sostre de recursos propis fins al 2% de la renda nacional bruta (RNB) de la UE, tal com va proposar. Tot aquest procediment, sumat al fet que el fons de reconstrucció està vinculat al marc financer pluriennal (MFF) per al període 2021-2027, impossibilita que l’estímul fiscal pugui desemborsar-se ja enguany. Però per salvar aquest obstacle, l’executiu comunitari va proposar als estats membres esmenar el pressupost actual i avançar així el pagament d’11.500 milions. No obstant això, un dels estats membres, els Països Baixos, ja ha dit que amb l’actual proposta “estem lluny d’arribar a un acord”.

D’altra banda, però també dins les actuacions econòmiques a causa de la crisi generada per la Covid-19, la Comissió Europea va donar ahir llum verd al govern francès per concedir ajudes públiques per valor de 71 milions d’euros al fabricant de peces d’automòbil Novares. L’ajuda té la forma d’una garantia d’estat que cobrirà el 90% d’un préstec de 71 milions d’euros perquè l’empresa obtingui la liquiditat que necessita per fer front a aquesta crisi, les mesures de confinament de la qual en els diferents països en els quals té activitat l’hagin obligat a tancar la majoria de les seves plantes.

tracking