x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

La mascareta es deixarà de portar en unes setmanes

El ministre de Salut anuncia que les mesures de protecció es llevaran "molt aviat" per la bona evolució de l'epidèmia que mostra que "el virus s'està morint"
Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'avui dijous

Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'avui dijous

Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'avui dijous

Fernando Galindo
Actualitzada 28/05/2020 a les 19:17
El ministre Joan Martínez Benazet ha assegurat que les mesures de protecció que es recomana seguir per evitar nous contagis de la Covid-19 com l'ús de les mascaretes i la distància d'un metre i mig "es llevaran en unes setmanes" per l'evolució a la baixa que està tenint l'epidèmia perquè mostra "que el virus s'està morint i que s'està acabant". El titular de Salut ha manifestat que es podran eliminar "molt aviat" però que cal esperar a veure què succeeix amb l'obertura a partir de dilluns i amb els reagrupaments familiars per si hi ha circulació del virus que ha considerat "poc probable" i l'evolució de la malaltia en els països del voltant perquè sigui similar al Principat. El ministre ha afirmat que s'ha d'actuar amb cautela i amb responsabilitat però que la impressió dels viròlegs a Europa és que l'epidèmia "s'està acabant" i que els focus que hi ha hagut en alguns llocs han sigut per una relaxació excessiva i que el virus "que s'està apagant" s'està detectant que té menys capacitat de contagi "i és molt difícil" que un cas en generi un altre. I ha insistit que els experts consideren que "estem biològicament en les acaballes de l'epidèmia" i que en els propers mesos "no hem de tenir Covid" i es podria tenir un rebrot a la tardor o a l'hivern per al qual s'ha d'estar preparats "perquè no ens haguem de confinar". Una preparació que ha reiterat que passa per tenir gran capacitat de diagnòstic, que ja hi és per la possibilitat de fer TMA amb les màquines cedides per Grifols de manera indefinida, "i sent molt generosos fent proves davant de qualsevol sospita i ser exagerats si cal".
Joan Martínez Benazet ha remarcat que la policia i els agents de circulació faran una tasca educativa i informativa des de dilluns al Pas de la Casa per als visitants que comencin a arribar al país i que està segur que els restauradors i els comerciants del poble estaran molt vigilants perquè es compleixin les mesures de protecció i el distanciament "i si cal la gent haurà de fer cua per menjar però no poden estar hacinats". El ministre ha recalcat que s'han d'evitar situacions d'aglomeracions com les que es van viure al Pertús perquè "un retrocés" pot tenir moltes conseqüències des del punt de vista sanitari i reputacional per a la destinació.

La possibilitat de concentrar més persones seria una altra de les mesures que el titular de Salut ha comentat que es podria eliminar en unes setmanes però abans ha recordat que s'ha de començar per fer reunions dels grups que es poden considerar de convivència. I ha especificat que aquesta denominació inclou les persones que conviuen juntes i les que es puguin afegir com unitats familiars "que s'ha d'aplicar en sentit ampli per a les que es troben freqüentment més enllà de viure juntes", entre les quals hi són els grups d'escolars que es trobin des de dimarts en una mateixa aula. El ministre ha explicat que s'ha de portar aquesta mena de control perquè en cas que hi hagués un positiu en una persona es pugui identificar de seguida a tots els contactes amb els que ha tingut relació per controlar un possible brot i fer l'estudi epidemiològic de tot el grup. Aquestes unitats de convivència són les que poden compartir taula en un restaurant sense haver de guardar distància i per a d'altres persones que no hi conviuen es recomana fer agrupacions màximes d'una desena de persones.
Martínez Benazet ha detallat que l'ús de les mascaretes s'ha de mantenir per a totes les persones majors de 6 anys en la via pública o els espais oberts quan no es pugui respectar el distanciament i que s'ha de fer servir el sentit comú per portar-la quan es practica esport i es pot treure si no hi ha ningú "perquè és més confortable sense mascareta" i en un espai tancat o d'ús públic com un restaurant dur-la fins que se seu a taula i s'està amb la família. I ha afegit que no s'ha de portar la protecció quan es va sol al cotxe o amb la família però que sempre que es dugui cal tapar-se el nas. 

El titular de Salut ha incidit que les mascaretes s'hauran de tenir a casa per usar-les quan es visita una persona vulnerable, per si fan falta "per si torna la Covid-19 o un altre bitxo" i potser es queda l'hàbit de portar-la per exemple per a l'epidèmia de la grip. El ministre ha declarat que la decisió d'eliminar les restriccions i les proteccions "potser s'adopta de forma gradual o sobtada segons l'evolució tal i com està Andorra i el voltant" perquè ´l'objectiu és la flexibilització i el retorn a la normalitat "no a una nova normalitat" i ha destacat que "hi ha motius per ser optimista i per pensar que aquest malson s'està acabant molt ràpidament".

71 positius en el cribratge 
Martínez Benazet ha explicat que el segon cribratge l'han passat 68.324 persones i s'ha detectat que un 8,5% té anticossos per haver estat en contacte amb la malaltia i a les PCR que s'han fet a les persones que han donat IgM positiva s'han detectat 71 infectats pel SARS-CoV-2, i no 81 com es va comunicar per error dimarts passat. De la primera fase s'han identificat 57 contagiats i de la segona 14, tot i que encara queden proves de diagnòstic per fer i en total ja hi ha 17 recuperats d'aquest grup.

Les xifres d'evolució que s'actualitzen diàriament mostren estabilitat amb 763 casos detectats en els serveis assistencials, amb 31 que resten actius i 681 curacions totals. A l'hospital queden quatre pacients amb la Covid-19 i no n'hi ha cap a l'UCI perquè avui ha passat a planta l'ingressat que quedava i que ja havia negativitzat el virus.
El total de ciutadans que han fet el segon test és de poc més d'un miler menys que a la primera ronda però ha recordat que hi ha un miler menys de temporers argentins al país perquè han tornat al lloc d'origen.

El ministre ha subratllat l'agraïment a tota la població per haver participat en l'estudi que considera una eina molt important "per contenir el virus i haver salvat vides" i les 1.500 persones que han fet possible el funcionament dels Stop Labs per fer el cribratge.
 
Veure’n més
14
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts