x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Fronteres obertes per als turistes

Els visitants podran entrar al Principat a partir de l’1 de juny i els residents esperen la validació de França i Espanya per sortir del país
El cap de Govern, Xavier Espot, en roda de premsa.

Fronteres obertes per als turistes

El cap de Govern, Xavier Espot, en roda de premsa.

Fernando Galindo
Actualitzada 26/05/2020 a les 14:05
Andorra mou fitxa en el tauler geopolític i fa l’ullet als països veïns a la recerca de reciprocitat. A partir de l’1 de juny, el país aixecarà les restriccions a les fronteres i permetrà l’entrada de turistes. “És una decisió unilateral i ho podem fer atesa la nostra situació epidemiològica. Això es fa de manera equitativa pel costat francès i pel costat espanyol”, va declarar ahir en roda de premsa el cap de Govern, Xavier Espot.
Així doncs, els visitants podran accedir al Principat a partir d’unes “mesures de prevenció” que encara està definint l’executiu, com podrien ser la regulació per llei de l’obligatorietat de les mascaretes. En qualsevol cas, Espot va avançar que “no aniran en detriment ni a favor dels nacionals”. “Allò que exigim als residents també ho exigirem als turistes”, va afegir. Així mateix, Espot va remarcar que aquelles zones amb “major pressió turística” seran susceptibles d’estar monitorades mitjançant els tests TMA. “Queda petulant dir que som un país Covid free. Som un país Covid ready, preparat per gestionar convenientment un contagi”, va manifestar.


Mobilitat amb França i Espanya

Tenint en compte que França ha inclòs Andorra com a territori domèstic en els desplaçaments inferiors a 100 quilòmetres, la previsió és que l’entrada de vehicles per la frontera francoandorrana sigui superior a la de la del riu Runer. “Al Pas de la Casa es veuran més turistes, però perfectament podran desplaçar-se fins a la resta del país”, va expressar el líder de l’executiu. D’aquesta manera, Espot va exposar que el radi del país gal servirà com a prova pilot perquè l’arribada de turistes es produeixi de manera “ordenada i pausada”.
Pel que fa al veí del sud, resulta una incògnita saber en quines condicions podran desplaçar-se els visitants espanyols ja que, a data d’avui, segueixen obligats a realitzar una quarantena en el retorn al país. Així mateix, resta pendent la resposta a la petició del Govern per adherir Andorra com a zona de mobilitat domèstica d’Espanya. Segons les fonts consultades, les converses encara no s’han iniciat tot i que existeix la predisposició per atorgar un tracte específic al Principat, ja sigui a través de moviments delimitats per regions sanitàries o províncies. “Andorra està enclavada entre dos països que no sempre prenen les mateixes decisions”, va afirmar Espot.

De totes maneres, el que sí que és clar és que els residents encara no compten amb el vistiplau de cap dels seus països veïns per accedir al seu territori. “Seria un error garrafal condicionar l’entrada de turistes al fet que es pugui anar a França o Espanya. Nosaltres necessitem els turistes”, va sostenir el cap de Govern.

Desconfinament generalitzat
D’altra banda, l’aixecament de les restriccions a les fronteres coincidirà en el temps amb el “desconfinament generalitzat” del país, que preveu la reobertura de totes aquelles activitats relacionades amb el turisme, com és el cas de comerços, hotels, bars o restaurants. Tots ells hauran de seguir protocols sectoritzats, com també la venda de vehicles de motor i els equipaments culturals –les biblioteques romandran tancades excepte el servei de préstec, que s’activarà dijous– i els esportius. Precisament, a partir de la setmana vinent està previst que es puguin reincorporar aproximadament 13.060 treballadors, que s’afegiran als 30.012 ja actius.

Per últim, el cap de Govern va informar que a partir de dilluns s’eliminen les franges horàries, inclosa la forquilla reservada per a persones vulnerables. Per a aquest col·lectiu, Espot va assegurar que es treballa amb la idea que pugui haver-hi zones reservades prèviament desinfectades, com podrien ser els parcs. A més, va subratllar que, tot i que s’hauran d’evitar activitats amb gran concurrència de persones, no hi haurà cap limitació perquè les persones es puguin reagrupar entre elles. “El risc zero no existeix, però apel·lem al sentit comú”, va concloure.

MESURES
1. Aixecament de les restriccions a les fronteres

El Principat aixecarà les restriccions a les fronteres i permetrà l’entrada de turistes, que podran pernoctar. Els residents hauran d’esperar la validació de França i Espanya per poder sortir del país.

2. Reobertura els sectors relacionats amb el turisme
Hotels, bars, restaurants i comerços podran tornar a aixecar la persiana. Aquells establiments amb “major pressió turística” seran susceptibles de ser monitorats a partir de proves TMA, les màquines de Grifols.

3. Més de 13.000 treballadors tornen a la feina
A banda del sector turístic, activitats com la venda de vehicles de motor, i els equipaments culturals i esportius podran reactivar-se a partir de dilluns. En total, està previst que 13.060 treballadors tornin a la feina.

4. Eliminació de les franges horàries per sortir
Les franges horàries desapareixeran i els ciutadans podran sortir lliurement a l’exterior. El Govern treballa amb la idea de reservar zones, prèviament des-infectades, per als col·lectius més vulnerables.

5. Sense límit de concurrència depersones
Tot i que seguiran les recomanacions per evitar activitats amb gran concurrència, Andorra, a diferència d’altres països, no limitarà la xifra de persones que es puguin reagrupar entre elles.
Etiquetes
Veure’n més
30
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts