infraestructures

Les autoritats de la Catalunya Nord exigeixen a França la reforma de l'RN-116

Un tram de la via que connecta amb Andorra ha estat 4 mesos tallat en ensorrar-se’n una part

Les autoritats de la Catalunya Nord exigeixen a França la reforma de l'RN-116Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts de la setmana passada es va obrir al trànsit un tram de l’RN-116, que uneix la Catalunya Nord amb el Principat i que és una de les vies de connexió amb Perpinyà, que estava tallat des del 3 de febrer passat després que un moviment de terra provocat pel pas de la tempesta Glòria provoqués una important destrossa a la carretera a l’alçada de la localitat de Sautó, entre Montlluís i Fontpedrosa, a la comarca del Conflent.

El dia de la reobertura d’aquest tram la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, va interpel·lar la ministra de Transports de l’executiu francès, Élisabeth Borne, exigint a l’Estat la reforma integral de l’RN-116. Ho va fer després que aquest tram de la carretera hagi estat tancat 106 dies provocant la pèrdua de beneficis per als comerciants, dificultats per subministrar, accedir a l’assistència sanitària dels habitants de la zona i pertorbar el comerç amb Espanya o Andorra. El tancament de la carretera va indignar el veïns de la zona que no tenen alternatives per desplaçar-se a algunes destinacions o han de fer desviaments massa llargs o recorreguts delicats respecte a la seguretat.

En declaracions recollides pel diari nord-català L’Independant, Malherbe, després de felicitar-se per l’obertura de la carretera, va matisar una mica les seves paraules. “Evidentment vull saludar i felicitar tots els que van treballar en les obres, però més enllà d’aquesta gesta ara espero la resposta d’Elisabeth Borne (a més de ministra de Transports és titular de la cartera de Transició Ecològica francesa) a un pla d’acció important a l’RN-116”, va assenyalar la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals.

Malherbe va afegir que “entenem que la crisi sanitària ha ajornat aquest projecte, però necessitem un pla a mitjà i llarg termini”. Un desig compartit per altres electes nord-catalans presents en l’acte d’obertura com el senador François Calvet o la diputada del tercer districte dels Pirineus Orientals Laurence Gayte.

Cal recordar, assenyala el mitjà nord-català, que durant el tancament de la carretera residents i càrrecs electes del Conflent, l’Alta Cerdanya i el Capcir es van mobilitzar per sol·licitar “l’enviament d'una missió ràpida per part del ministeri del Consell General del Medi Ambient i el Desenvolupament Sostenible (un servei d’inspecció del ministeri de Transició Ecològica i Solidària creat el 2008) per fer una anàlisi en profunditat i proposar mesures estructurals al govern”.

La carretera que uneix Perpinyà amb Puigcerdà i que dona accés a l’RN20 de camí al Principat ha estat tancada als vehicles gairebé quatre mesos i dimarts es va obrir un pas alternatiu. Els vehicles hi poden tornar a circular mentre s’acaba d’arreglar la via, unes obres en les quals han treballat fins a cinc empreses.

Circulació alternativa

Durant unes setmanes es mantindrà una circulació alternativa fins a completar tots els treballs i assegurar al cent per cent la carretera. Cal recordar que les obres van estar aturades entre el 17 i 29 de març a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, i que els andorrans no hi podran passar excepte casos que siguin estrictament imprescindibles fins que es rebaixin les restriccions a les fronteres la setmana vinent.

tracking