Pandèmia mundial

Illa obre la porta que s'aixequin totes les restriccions en alguns territoris

Aquesta mesura s’aplicaria a partir del 7 de juny, quan venç la pròrroga actual de l’estat d’alarma

Illa obre la porta que s'aixequin totes les restriccions en alguns territoris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va dir ahir que el Govern estudiarà la possibilitat que alguns territoris accelerin el seu procés de desescalada permetent que avancin de fase abans que hagin transcorregut dues setmanes en aquells casos en què la situació epidemiològica ho permeti. Ho va exposar en la roda de premsa posterior a la Conferència de Presidents autonòmics, encapçalada pel cap de l'Executiu central, Pedro Sánchez, quan se li va preguntar si el Govern es plantejava escurçar el període mínim que s'exigia que transcorregués des que una província o àrea sanitària inicia una fase fins que avança a la següent.

El ministre va recordar que el pla de desescalada estipula que s'ha de romandre un mínim de catorze dies en cada fase i això és el que està vigent actualment. Però a continuació va afegir que: "En funció de com evolucioni l'epidèmia en cadascuna de les unitats territorials, estudiarem si hi ha opcions de modificar això". Segons va assenyalar Illa, la voluntat del Govern era "aplicar l'estat alarma allí on sigui necessari el mínim temps necessari". "Anirem veient com evoluciona la situació epidemiològica de cada unitat territorial i, en funció d'això es prendran les decisions oportunes". Un acord adoptat dimarts passat pel Consell de Ministres ja contemplava que a partir del 7 de juny, quan vencerà la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma espanyol, hi hagués territoris que poguessin haver acabat el pla de desescalada i veiessin aixecades les restriccions a la mobilitat, de manera que podrien viatjar a qualsevol altre punt del país. Això implicava que en determinades zones s'avançaria més ràpid del que es preveu, sense esperar els 14 dies establerts per als canvis de fase.

Pel que fa a les xifres, les morts diàries per coronavirus a Espanya van repuntar fins a les 70 persones en les últimes 24 hores. Es tracta de 22 traspassos més que els que es van produir dissabte, que van ser 48 i 14 més que els 56 de divendres, trencant així la tendència a la baixa de morts per Covid-19 de les darreres jornades. En paral·lel, el nombre de positius confirmats per PCR sí que va continuar caient significativament: només 246 contagis –i una taxa d'increment del 0,1%– en comparació amb els 361 de dissabte (115 menys) i els 446 de divendres. En dades totals, des de l'inici de la pandèmia per la Covid-19 s'han registrat 28.752 morts i 235.772 contagis arreu de l'Estat espanyol.

D’altra banda, i en la mateixa roda de premsa, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va insistir que el nou curs escolar començarà amb classes presencials si així ho permeten "els indicadors epidemiològics" i les autoritats sanitàries. Així ho va manifestar ahir la portaveu de l'executiu espanyol durant la seva compareixença. En aquest sentit, Montero va manifestar que tant el ministeri d’Educació com les diferents autonomies ja estaven preparant aquesta tornada presencial a les escoles “si no es produeix cap situació de rebrot”.

En relació a Itàlia, el país europeu que va patir el primer gran brot de coronavirus, la situació és que ahir es van registrar 531 contagis de coronavirus en 24 hores, la xifra més baixa de la setmana, mentre que es continua reduint el número de les persones malaltes, segons les dades divulgades per Protecció Civil. En aquest sentit, les autoritats italianes van informar que en l'últim dia s'havien notificat 50 víctimes mortals pel virus a tot el país. Les persones actualment malaltes són 56.594, una reducció de 1.158 respecte a dissabte, la qual cosa continua alleugerint la pressió als hospitals, al llindar del col·lapse en els pitjors moments de la crisi.

Per la seva part, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Robert O'Brien, va explicar que treballen per a imposar una prohibició de viatge específica per al Brasil, el segon país del món en contagis.

tracking